Hamsun for ferskinger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Boka egner seg nok best for dem fra 14 år og oppover. Jeg har forsøkt å få fram det ved Hamsun som jeg ville ha trukket fram overfor et voksent publikum også, innleder Rottem og eksemplifiserer:

- De kompliserte sidene ved Hamsuns karakter, nazismeproblematikken og især Hamsun som dikter. Jeg har lagt stor vekt på dette at dikteren er hans livs demon. Det er det som ligger i undertittelen. Hamsun blir spurt av Gabriel Langfeldt hva det å dikte er, og Hamsun svarer «guddommelig galskap». Når dikterdemonen kaller, må han følge den uansett hva han ellers er opptatt av, ideologisk og i sitt privatliv. Man kan ikke forstå Hamsun fullt ut uten å forstå dikteren Hamsun; de to er i mine øyne uatskillelige størrelser. Dette ville jeg ha lagt vekt på overfor voksne også, men nå har jeg naturligvis valgt en enklere tone, stil, språk og framstillingsform.

- Forteller du 14-åringer at de må ha en demon i seg for å bli store diktere? At det å være en stor dikter nærmest er å befinne seg i grenselandet mot irrasjonaliteten?

- Jeg bruker ikke de ordene, men det er nok mulig å lese tangerende synspunkter ut av boka. Jeg prøver ikke å romantisere eller mystifisere, men det er viktig å forstå at det er tale om en person som er til de grader besatt av tanken på å bli dikter. Når han blir det, kan han avvise at dikting betyr noe, men for personen Hamsun går diktingen foran alt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer