- Hamsun for sexy på film

HAMARØY (Dagbladet): Hamsun skildret et stevnemøte og avsluttet mangetydig med ordene «og klokken ble fire». På film ble setningen til heftige elskovsscener. - Neineinei, roper Hamsun-kjenner Nils Magne Knutsen.

- Ikke lag spekulativ sex av Hamsun, krever førsteamanuensisen ved Universitetet i Tromsø.
Nå er han klar til å ta et oppgjør med den frimodige filmtolkningen av sin kjære Hamsuns verk. Det skjer på Hamsun-dagene på Hamarøy i begynnelsen av august.

- Spekulativt

Særlig er det filmen «Telegrafisten», bygd på Hamsuns «Svermere», han har i tankene. En flyktig berøring med håndbaken i Hamsuns bok blir et samleie på lerretet. Dydige bygdejenter blir luddere med gjennomsiktige bluser, en staskar i boka blir pågående skjørtejeger i filmen.

- Hamsuns skrev raffinert og sensuelt, men personene beholdt klærne på. Filmregissører må slutte å konstruere scener som det ikke er grunnlag for i Hamsuns bøker. Det blir absurd og spekulativt, en unødvendig kommersialisering, sier Nils Magne Knutsen.

- Publikum og kritikerne var fornøyde?
- Ja da, og jeg er sikkert en gammel og sint mann. Det får jeg leve med. Hamsuns bøker er ladet med spenning. Men en seksualisert Hamsun blir galt. Filmsekvensene stemmer kanskje med myten om de frivole jentene fra nord, men dette er ikke de personene Hamsun skildret, mener Nils Magne Knutsen, som også er formann i Hamsun-Selskapet.

Hamsun-mani

På Oppeid, der Hamsuns vakre hjem Skogheim er brutalt gjemt bak et stygt kommunehus, spretter Gro Hasle opp og ned av kontorstolen mens hun hektisk forbereder årets Hamsun-dager. Hun er Grorud-jenta som falt for Hamarøy og Hamsun.

- Vet du, nå er Hamsun også oversatt til laukesisk, et lokalt språk på Sri Lanka, roper hun innimellom et par telefoner som hun bare ta akkurat nå. Kaffen på kanna er kald og besk, og den nytrekte rekker hun ikke å skjenke i koppene fordi en pakke Hamsun-bilder må nå første fly fra Bodø.

- Hektisk nå?

- Ojoj, jeg må slokke to- tre branner hver dag. Hamsun-interessen bare øker i inn- og utland. Entusiastiske utlendinger kommer hit og føler seg hensatt til Hamsuns tid. Her levde han, denne jorda har han tråkket på. De skjønner ikke norsk, men vil at jeg skal snakke Hamsuns originalspråk. Det er utrolig, sier hun.

Men det skal ikke mer til enn et forslag om å reise en Hamsun-byste i Grimstad, før nordmenn kryper i skyttergravene og fyrer løs. Førsteamanuensis Nils Magne Knutsen tror gåten Hamsun vil vekke sterke følelser i lang tid framover.

- Hamsun var sjarmerende, morsom, underholdende; han skrev om kjærlighet - og var nazist. En nazist skal per definisjon ikke være raus, sjarmerende og skrive innsiktsfullt om de sterke bånd mellom mennesker. Derfor blir han et vanskelig dilemma.

HAMSUN-SJEF: Oslo-jenta Gro Hasle forbereder Hamsun- dagene i august.