- Hamsun for sexy på film

HAMARØY (Dagbladet): Hamsun skildret et stevnemøte og avsluttet mangetydig med ordene «og klokken ble fire». På film ble setningen til heftige elskovsscener. - Neineinei, roper Hamsun-kjenner Nils Magne Knutsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ikke lag spekulativ sex av Hamsun, krever førsteamanuensisen ved Universitetet i Tromsø. Nå er han klar til å ta et oppgjør med den frimodige filmtolkningen av sin kjære Hamsuns verk. Det skjer på Hamsun-dagene på Hamarøy i begynnelsen av august.

- Spekulativt

Særlig er det filmen «Telegrafisten», bygd på Hamsuns «Svermere», han har i tankene. En flyktig berøring med håndbaken i Hamsuns bok blir et samleie på lerretet. Dydige bygdejenter blir luddere med gjennomsiktige bluser, en staskar i boka blir pågående skjørtejeger i filmen.

- Hamsuns skrev raffinert og sensuelt, men personene beholdt klærne på. Filmregissører må slutte å konstruere scener som det ikke er grunnlag for i Hamsuns bøker. Det blir absurd og spekulativt, en unødvendig kommersialisering, sier Nils Magne Knutsen.

- Publikum og kritikerne var fornøyde? - Ja da, og jeg er sikkert en gammel og sint mann. Det får jeg leve med. Hamsuns bøker er ladet med spenning. Men en seksualisert Hamsun blir galt. Filmsekvensene stemmer kanskje med myten om de frivole jentene fra nord, men dette er ikke de personene Hamsun skildret, mener Nils Magne Knutsen, som også er formann i Hamsun-Selskapet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer