Hamsun-fri sone

Hamsunåret: Mange ømme tær er tydeligvis tråkket på etter min erklæring om Trøndelag Teater som Hamsunfri sone i jubileumsåret. Dermed startet jeg en gammel debatt som uansett hadde kommet i løpet av jubileumsåret i mange sammenhenger.

Vårt forhold til Hamsun som nazist er fortsatt for mange et vanskelig punkt. Mange har behov for å se en dikters menneske- og livssyn i sammenheng med diktningen, uten at det dermed benektes at mange naziforfattere også ute i Europa har levert betydelig diktning. Kontrære og konfliktfylte forhold mellom gode og onde krefter ligger selvfølgelig i all stor kunst, men de største dikterne er for meg de som velger det godes side gjennom et humanistisk budskap.

Derfor er for eksempel Sigrid Undset og Olav Duun for meg større diktere. Kall meg gjerne en tråkig moralist. Mine synspunkter er likevel ikke den viktigste grunnen til at Trøndelag Teater står over Hamsunåret. 6. oktober 1942 kom Terboven om morgenen til Trondheim. Etter lang tids tydelig og modig motstand mot okkupasjonsmakten, ble teatrets grunnlegger og teatersjef Henry Gleditschs navn satt på listen over sonofre. Han ble skutt samme kveld i Falstadskogen. Hele krigen var Trøndelag Teater et viktig jøssingreir med hemmelig radiosender på snoreloftet, og teatrets ansatte levde i konstant angst for arrestasjon. Det må derfor være mange trondhjemmere unnskyldt at minnet om Gleditsch fortsatt er viktigere enn minnet om Hamsun. Å spille ham ville være som å spytte på dette teatrets krigshistorie.

Dette har ingenting med boikott å gjøre, som Nordlands fylkesrådsleder Odd Eriksen antyder i Dagbladet 16. januar. Fra en annen øm tå kom et klynk om at jeg drev med sensur. Som kunstnerisk leder for Trøndelag Teater har jeg selvfølgelig en avgjørende innflytelse på repertoaret. Det er jobben min. Vi har valgt andre og for oss viktigere historier å fortelle vårt publikum i 2009. Vi er bare ett av 20 andre teatre i Norge, og bruker ytringsfriheten på andre måter enn å feire en nazist. Det er derfor vi har den. Det er iallfall ikke Hamsuns fortjeneste. Men les gjerne Hamsuns nekrolog over Adolf Hitler en gang til før dere kaster dere ut i festlighetene.