Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun-funn solgt for 1 million

Nasjonalbiblioteket har betalt én million kroner for et av de største Hamsun-funnene noensinne. I går ble tusenvis av unike brev, litterære skisser, manuskripter og testament overlevert fra etterkommerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt fram til nå har Knut Hamsun holdt forskere og biografier for narr: «Brever fra alle Slags Land og Folk tilintetgjør jeg efterhvert, og jeg haaper at Avsenderne gjør det samme med mine Svar. De brever jeg har gjemt er visst næsten utelukkende fra Forlæggere,» skrev han til Nasjonalbiblioteket i 1932 da de henvendte seg til ham om hans private arkiv.

Massivt

Dette holdt seg som en sannhet inntil 24. september i fjor høst. Da gjorde Ingar Sletten Kolloen, som jobber med en biografi i to bind om Hamsun, et funn som må karakteriseres som sensasjonelt. Han er en av de få utenfor familien som har innpass i Hamsuns hjem Nørholm.

I sin nysgjerrighet over mørke kroker og loft på Nørholm fant han plutselig tallrike pappesker pent innbundet i hyssing.

Noen feberhete uker seinere med katalogiseringsarbeid med biografimakker Lars Frode Larsen satt Kolloen igjen med 7000 brev sendt til Knut og Marie Hamsun, 1000 dokumenter som gjelder gårdsregnskap, selvangivelse og annen forretningskorrespondanse. Videre 500 brev mellom ulike medlemmer av Hamsun-familien, 3000 manuskriptsider av Marie Hamsun, Knut Hamsuns egen korrekturutgave av «Paa gjengrodde stier» og en rekke andre litterære fragmenter.

- Men ingenting av disse fragmentene kan videredrives til en litterær utgivelse. Til det er det for lite, sier Kolloen.

Ikke offentlig

- Hvorfor har ikke dette kommet opp i lyset før nå?

- Ingen har visst om det. Sønnen Tore flyttet da han var 15, broren Arild drev ikke litterær virksomhet, og Marie hadde nok med å stelle mannen og tenke på sin egen virksomhet. Men da eskene dukket opp, kunne barnebarnet Victoria huske de fra barndommen.

Det vil likevel ta flere år før Hamsun-materialet blir tilgjengelig for offentligheten. Prisen ble holdt hemmelig på pressekonferansen. Men daglig leder Erik Rudeng i Fritt Ord opplyser til Dagbladet at de har bidratt med 650000 kroner, 65 prosent av kjøpesummen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!