Hamsun, Knut

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Navn:

Knut Hamsun

(1859-1952)

Yrke:

Forfatter

Bosted:

Hamarøy i Nordland og Nørholm ved Grimstad

Biografi:

Nobelprisvinneren fra 1920 ble født i Lom i Gudbrandsdalen, og het opprinnelig Knut Pedersen. Fra 14-årsalderen levde han en omflakkende tilværelse, og den skjønnlitterære debuten skjedde allerede da han var 17 år gammel. Navnet Hamsun tok han etter sitt senere hjemsted Hamsund i Nordland.

I perioden 1882 til 1888 var Hamsun flere ganger i Amerika, og essaysamling «Fra det moderne Amerikas Aandsliv» kom i 1889. Året etter kom hans store skjønnlitterære gjennombrudd «Sult». Boken om en ung manns tilværelse som fattig og utsultet kunstner i hovedstaden, blir tradisjonelt sett regnet som en markering av nyromantikkens gjennombrudd i Norge.

I 1908 giftet Hamsun seg med skuespilleren Marie Andersen. De fikk tre barn, og bosatte seg på landstedet Nørholm mellom Lillesand og Grimstad.

Hamsuns tilknytning til nazistene før og under 2.verdenskrig, forhindrer ikke at han regnes som en av Norges aller største forfattere. Hamsun mottok Nobelprisen i litteratur i 1920.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer