Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun, Knut

Hamsun-biograf og litteraturanmelder Øystein Rottem forteller om forfatteren:

Hvordan ble Knut Hamsun forfatter?

Hamsun vokste opp i trange kår. Behovet for å komme seg vekk meldte seg med full tyngde allerede da han var 12-14 år gammel. Etter hvert ble den sosiale oppdriften knyttet sammen med hans behov for å dikte og skrive. Som barn søkte han gjerne ensomheten i skog og mark, drømte og fantaserte seg bort fra det liv han levde. Han fikk også tidlig tilgang til skrifter av ulike slag: aviser, skillingstrykk, kolportasjelitteratur. Tanken på å bli dikter oppstod tidlig. Allerede som 18-åring fikk han utgitt sin første bok. 19 år gammel brøt han opp fra Nord-Norge. Da var han fast bestemt på at det var dikter han skulle bli.

Hva tror du var Hamsuns beste leseropplevelse?

Av seriøs bondelitteratur var Bjørnsons bondefortellinger noe av det første Hamsun leste. De gjorde et dypt inntrykk på ham. Som ung var han også begeistret for Magdalene Thoresen. Terje Vigen og Peer Gynt hører også til de tidlige sterke leseropplevelsene. Senere opptok blant annet Strindberg ham sterkt, og omkring 1890 leste han alt han kunne komme over av Dostojevskij. Den tyske filosofen Arthur Schopenhauer opptok ham hele livet. Da han var rundt 70 år, uttalte han seg meget entusiastisk om Tom Kristensens Hærverk.

Hvem var Hamsuns litterære forbilder?

Bjørnson var det store forbildet. Senere ble han påvirket av blant andre Strindberg og Dostojevskij. Selv har han også nevnt Nietzsche som en av de som påvirket ham mest i unge år.

Hvordan jobbet Hamsun?

Mens han var ung og fullt beskjeftiget med alt mulig annet arbeid, skrev han så ofte han hadde anledning til det - gjerne om natten. Folk som kjente ham den gang, har fortalt at han gikk med lapper på seg som han stadig skrev på. Helt til han var femti var Hamsun stadig på farten. For å kunne komme videre med skrivingen måtte han stadig oppsøke nye steder. Da han stiftet familie for annen gang, forsøkte han å holde seg hjemme. Både på Hamarøy og på Nørholm fikk han reist et eget lite hus der han kunne sitte uforstyrret og skrive. Men det hjalp ikke. Når ånden kom over ham, måtte han vekk. Også som gammel mann skrev Hamsun hovedtyngden av sine bøker på hoteller, pensjonater og avsidesliggende gårder.

Dagbladet.no 26.11.1998

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media