Hamsun: Nazist på forhånd

Fortellingens krav går på bekostning av fordypning og analyse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Knut Hamsun, av mange regnet som den største romanforfatteren i det 20. århundret, utgjør et eventyrlig stoff for en biograf. Dessuten var han altså overbevist nazist og Hitler-tilhenger.

Likevel slukte og sluker lesere bøkene hans. Hvordan er det mulig?

Gamle teorier

Ingar Sletten Kolloen har underveis reklamert med funn av arkiver og nytt materiale. Disse løftene blir i liten grad innfridd.

Heller ikke når det gjelder å forklare Hamsuns handlinger bidrar bindet med nye argumenter, perspektiver og refleksjoner. Når det gjelder drøftingen av om også hans bøker også formidler anti-intellektualisme, demokratiforakt, rasisme, antisemittisme, vitalisme og autoritetstro - altså alt det Alf Larsen kalte nazisme på forhånd - slår Kolloen seg nesten, men heldigvis bare nesten, til ro med teorier som mange mener er gjendrevet.

Men Ingar Sletten Kolloen går lenger i sitt forsvar av Hamsun enn noen annen. I noen merkelige punkter som er hengt på til slutt, hevder han at Hamsun gjennom sine romanpersoners «rike kompleksitet» bidrar til å «bekjempe totalitære makters vulgarisering av menneskenes følelses- og tankeliv». Naturligvis er dette hinsides hva det er belegg for. I et annet av disse punktene hevder han imidlertid at det er mulig å spore forbindelseslinjer mellom nazismen og hans diktning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer