Hamsun og de sakkyndige

Var den rettspsykiatriske erklæring et bestillingsverk fra den norske regjering for å slippe en rettssak mot sin mest kjente borger?spør Bjørn-Erik Kristiansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTER KRIGEN ble Knut Hamsun dømt til å betale den norske stat en bot for å ha vært medlem av NS. Den dommen som svei mest var diagnosen «varig svekkede sjelsevner» som han fikk av de psykiatriske sakkyndige. Etter rettsprosessen ga Knut Hamsun ut boka «Paa gjengrodde stier» som baserer seg på dagbok notater han skrev helt fra tvangsoppholdet ved Vindern psykiatriske klinikk høsten 1945. Boka var ferdig i 1948, men kom ut i 1949. Her tar Knut Hamsun et oppgjør med professor Gabriel Langfeldt; den ene av de to sakkyndige. For mange andre var det vanskelig å forstå at en dikter med varig svekkede sjelsevner kan skrive en bok med så høye litterære kvaliteter. Det ble debatt.

Sigurd Hoel gikk til angrep i Vinduet i 1952. Gabriel Langfeldt ble omtalt som en «en anerkjent ikke-genial psykiater». «Mannen med de varig svekkede sjelsevner er fremdeles vittigere enn andre når han gider. Hva stilens gratie angår har han fremdeles ingen konkurrent», skrev Sigurd Hoel.

Langfeldt lot seg provosere. I sitt tilsvar beskylder Langfeldt Hamsun for å lyve. I Hamsuns bok skildres en barberings scene der Langfeldt skal ha brølt til Hamsun. Langfeldt skriver (Langfeldts uthevelser) «Jeg var som vanlig rolig og vennlig mot Hamsun (jeg er aldri sint på pasienter),..Selvsagt kan det også være en mer eller mindre bevisst løgn som Hamsun her serverer, i likhet med så meget av det andre han skriver om meg i boken.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer