Hamsun på ironisk distanse

Det er som om Kolloen i sin iver etter å framstå som Hamsun-uinfisert gjør vold på sin hovedperson.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingar Sletten Kolloen skriver godt og har gjort grundig research, min innvending må være at tonen overfor Hamsun nærmer seg det nedlatende, mener Dagbladets danske anmelder Bo Bjørnviger.

BOK: Jeg fikk den beste inngang til Knut Hamsuns rike. Jeg reiste omkring i Nord-Norge, den vakreste sommeren i manns minne. Fra Tromsø gikk vi inn over fjellet der snøen ennå lå, og brevannet i elvene var så kaldt at vi måtte gå langs bredden halve dagen for å finne et sted der vi kunne krysse uten å forfryse armer og bein.

Oppe under breen slo vi leir ved en sjø omgitt av små bjørketrær, og mens sola gikk sin gang over hodet i en mektig ildkrans - som så vidt berørte havet ved midtnattstid - leste jeg om Benoni og Rosa. Om kjøpmann Mack og hans piker på dundynene i badekaret og alt det andre som foregår i Hamsuns hjemtrakter, og jeg forsto ikke hans dystre ry. Tvert om bekreftet denne boka at vi ikke bare befant oss nord for polarsirkelen, men også ovenfor moralsirkelen, som nordlendingene gjerne påpeker.

NÅ LESER JEG

i Ingar Sletten Kolloens store biografi, «Hamsun. Svermeren», at bøkene om Benoni og Rosa er blant Hamsuns lykkeligste, de eneste han «hygget» seg med å skrive. Han var 49, nettopp skilt fra sin første kone. Og han nøt sin arbeidsomme ensomhet da han møtte Marie, som var 23 år yngre. Etter 14 dagers fest erklærer han i et brev til en venn at han er «fordrukken, forhoret og forelsket». Det lyder vakkert, men begynnelsen er alt annet en vakker. Det samme gjelder slutten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer