Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun på veggen

KØBENHAVN (Dagbladet): Så skjedde det Knut Hamsun selv ikke ville vite noe som helst av: en minneplakett ble i går avduket i huset der han skrev «Sult».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det 50 år siden Knut Hamsun døde på Nørholm. Det var sus av stiv frost og historie i lufta da Lars Saabye Christensen og Norges Danmark-ambassadør Dagfinn Stenseth i Sankt Hans Gade på Nørrebro rev av den blå tøyduken som skjulte plaketten med følgende tekst: «Her boede i efteråret 1888 den norske forfatter Knut Hamsun mens han skrev på romanen Sult.»

Tredje gang

Et førtitall litterært anlagte nordmenn og dansker trosset den iltre københavnske vinterdagen - som faktisk er historisk i Hamsun-sammenheng. Dette er den tredje minneplaketten reist over den store dikteren, og ingen av disse er i Norge.

- Jeg var faktisk med på å avduke den første av dem, sier ambassadør Dagfinn Stenseth.

- Det var på Hotel London i Tblisi i 1992, hotellet der Hamsun bodde under sin reise i Kaukasus. Den som seinere ble skildret i «Æventyrland».

- Det er fint at vi kan gi forfatteren Hamsun respekt, selv om det fortsatt er vanskelig å forstå hans rolle overfor okkupasjonsmakten. Men det er på tide at vi vokser oss igjennom dette nå, sier Stenseth.

Startpunktet

Dagbladets litteraturkritiker Øystein Rottem har vært pådriver for å få opp plaketten i Sankt Hans Gade.

- Det var her det hele startet, sier Rottem, og ser opp mot den fire etasjer høye murbygningen som i dag bebos av studenter.

- Dette er et viktig startpunkt for hele det 20. århundrets modernistiske prosadiktning. Det har slått meg hvor få det er som faktisk vet at «Sult» ble påbegynt, og for store delers vedkommende, skrevet i København. De fleste tror at Hamsun satt i Christiania og skrev den, sier Rottem.

Heller gull enn bronse

Og Hamsun selv? Hva ville han ha sagt om gårsdagens oppstyr utenfor porten sin? Noen ganger er det ikke nok skog i verden for svar. Men kanskje er vi nærmest om vi nå tar en titt inn i den nevnte «Æventyrland». Her skriver han selv: «Jeg har aldrig sværmet for den Hæder som laa i store Broncestatuer av mig omkring i Byerne i Norge, tvært imot, hver Gang jeg har tenkt paa disse Statuer efter min Død har jeg heller ønsket mig Værdierne for dem nu - hit med Kontanterne!»

HENGER HØYT: Norges Danmark-ambassadør Dagfinn Stenseth, litteraturkritiker Øystein Rottem og forfatter Lars Saabye Christensen avduket i går en minneplakett på veggen av huset der Hamsun skrev deler av «Sult».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!