Hamsun refusert!

I august 1999 mottar samtlige norske forlag en novelle i posten. Alle refuserer den. Det burde de kanskje ikke ha gjort, novellen er skrevet av Knut Hamsun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I august 1999 mottar samtlige norske forlag en novelle i posten. Alle refuserer den. Det burde de kanskje ikke ha gjort, novellen er skrevet av Knut Hamsun.

TIRSDAG 3. AUGUST 1999 legges 13 grå, nøytrale konvolutter i posten. En dag eller to seinere ligger konvoluttene på pultene hos sekretærene i alle de norske forlagene som utgir skjønnlitteratur. Innholdet er en novelle med et følgebrev, signert av en herr Ole K. Pedersen i Thomas Heftyes gate i Oslo. Sekretærene registrerer manusene, og Ole K. Pedersen begynner å vente.

Dette er hverdagskost for norske forlag: en håpefull forfatterspire har sendt inn sitt verk og håper på rask og positiv tilbakemelding. Forlagene får anslagsvis 5000 slike brev årlig, men det er under femti debutanter. 99 av 100 får altså avslag - og det er gjerne et brutalt, oppkopiert og nådeløst svarbrev som etterlater et stort spørsmålstegn hos forfatteren. Er forlagene grunnleggende onde? Sløve? Uinteresserte?

Alle kjente norske forfattere kan berette om sine refusjoner, noen har to refusjoner, andre har tjue. Til og med Knut Hamsun hadde visse problemer med å slå gjennom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer