Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun skal feires over hele verden

I 2009 er det 150 år siden forfatteren ble født.

Oslo: Et tjuetall land på flere kontinenter har allerede meldt interesse for feiringen av 150-årsjubileet for Knut Hamsuns fødsel i august neste år.

- I Georgia og Aserbajdsjan forberedes i tillegg markeringen av at det neste høst er 110 år siden Hamsun foretok sin berømte reise gjennom Russland til Kaukasus, forteller prosjektkoordinator Knut Listerud ved Nasjonalbiblioteket til NTB.

Hamsuns reise igjennom Russland til Georgia og Aserbajdsjan resulterte i en av de mer merkelige bøker fra mesterens hånd: «I Æventyrland. Opplevet og drømt i Kaukasien»., som utkom første gang i 1903. Boken er en slags reiseskildring, men bryter med alle klassiske kriterier for sjangeren.

Med statsstipend

Hamsun var 40 år da han med statsstipend og sin første kone Bergljot la ut på reisen i september 1899, året etter at han skrev «Victoria».

- I Georgia er det opprettet et eget Kaukasusprosjekt som forbereder markeringen. Både i Georgia og Aserbajdsjan planlegges det litterære møter, konferanser, seminarer, filmvisning og utstillinger i anledning 150-årsjubileet, og for å markere at det er 110 år siden reisen, forteller prosjektkoordinator Knut Listerud.

I Georgia bodde ekteparet Hamsun en stund på Hotel London i Tbilisi. På bygningens fasade har forfatterforeningen i Georgia montert en hvit marmorplate der det på engelsk og georgisk opplyses at «den fremragende norske forfatter Knut Hamsun, (1859-1952) bodde i denne bygning - tidligere Hotel London - under sitt besøk i Tbilisi i 1899»

Utgis i Kina
Kineserne er i ferd med å oversette Hamsuns «Mysterier» for utgivelse i jubileumsåret, forteller Listerud.

I Tsjekkia skal «Landstrykere», en av bøkene i trilogien om jordomseileren August, oversettes. I Nederland forberedes utgivelse av «Pan».
 

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer

I Storbritannia vil forlaget Norvik Press gi ut boken «Hamsun’s reception abroad», som tar for seg måten Hamsun er blitt mottatt på i flere land, blant dem Spania, USA, Storbritannia, Romania, Frankrike, Italia og Island, forteller Listerud.

I Buenos Aires og Kairo forberedes filmvisning og bokmesser.

- Halvannet år før jubileet er det også kommet forespørsler fra Uruguay og Latvia. Mer enn 20 land, inkludert USA, Frankrike, Italia, Tyskland, Østerrike, Romania og Nederland samt de nordisk landene, har meldt sin interesse, forteller Listerud.

I Norge blir markeringen av 150 års jubileet omfattende, blant annet med en internasjonal Hamsun-konferanse, trolig i august 2009.

(NTB)

image: Hamsun skal feires over hele verden
OMDISKUTERT FORFATTER: I 2009 er det 150 år siden Hamsun ble født. Det skal feires verden over.
FORVENTNINGSFULL: Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein har startet forberedelsene til 150-årsmarkeringen for Knut Hamsuns fødsel.
HÅNDSKREVET: Originalmanuskriptet til «Landstrykere» av Knut Hamsun.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media