Hamsun-statuen ingen vil ha

Billedhoggeren Skule Waksvik har laget en Hamsun-statue. Den vil han forære Oslo kommune. Men kommunen sier nei takk. Nå legges også forslaget om ei Hamsun-gate på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke aktuelt i overskuelig framtid å sette opp en Hamsun-statue, sier Kjell Veivåg (V), byråd for kultur og utdanning i Oslo kommune.

- Du aner ikke hvor mange forslag til statuer på kjente personer jeg har liggende her. Jeg har heller ikke fått noen henvendelse fra Waksvik. Vi har dessuten en meget omfattende prosedyre for opprettelse av statuer, sier Veivåg.

Skylder Hamsun

Skule Waksvik skulle på sin side gjerne sett Hamsun-statuen oppført i Oslo sentrum. Han har laget et utkast til en statue som han ønsker å sluttføre og forære til kommunen, mot at bronsestøpingen blir bekostet.

- Jeg føler at jeg skylder Hamsun en statue. Han har gitt meg så mye glede gjennom bøkene sine. Jeg leser romanene om og om igjen.

- Hva synes du om at Oslo kommune ikke er interessert?

- Det er en skam at vår største romanforfatter ikke skal få sitt eget minnesmerke, sier Waksvik.

Waksvik holder til i et atelier på Grünerløkka i O slo. Midt på gulvet troner en byste av Knut Hamsun med framskutt hake. Bak bysten står en modell av Hamsun i helfigur. Waksvik, som fra før er kjent for sine mange dyrestatuer, har lagt vekt på den arrogante delen av Hamsun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer