Hamsun-statuen ingen vil ha

Billedhoggeren Skule Waksvik har laget en Hamsun-statue. Den vil han forære Oslo kommune. Men kommunen sier nei takk. Nå legges også forslaget om ei Hamsun-gate på is.

- Det er ikke aktuelt i overskuelig framtid å sette opp en Hamsun-statue, sier Kjell Veivåg (V), byråd for kultur og utdanning i Oslo kommune.

- Du aner ikke hvor mange forslag til statuer på kjente personer jeg har liggende her. Jeg har heller ikke fått noen henvendelse fra Waksvik. Vi har dessuten en meget omfattende prosedyre for opprettelse av statuer, sier Veivåg.

Skylder Hamsun

Skule Waksvik skulle på sin side gjerne sett Hamsun-statuen oppført i Oslo sentrum. Han har laget et utkast til en statue som han ønsker å sluttføre og forære til kommunen, mot at bronsestøpingen blir bekostet.

- Jeg føler at jeg skylder Hamsun en statue. Han har gitt meg så mye glede gjennom bøkene sine. Jeg leser romanene om og om igjen.

- Hva synes du om at Oslo kommune ikke er interessert?

- Det er en skam at vår største romanforfatter ikke skal få sitt eget minnesmerke, sier Waksvik.

Waksvik holder til i et atelier på Grünerløkka i O slo. Midt på gulvet troner en byste av Knut Hamsun med framskutt hake. Bak bysten står en modell av Hamsun i helfigur. Waksvik, som fra før er kjent for sine mange dyrestatuer, har lagt vekt på den arrogante delen av Hamsun.

- Hamsun kan ikke modelleres som en stillestående frakkemann. Han var arrogant og holdt fast på sine egne meninger helt til det siste. Det er dette jeg forsøker å formidle.

Han mener statuen bør oppføres i forbindelse med 50-årsmarkeringen for Hamsuns død i februar.

Må vente

Veivåg er ikke av samme oppfatning. Han mener både gatenavn og statue må vente. Han bremser dermed prosessen i gatenavnsaken som Dagbladet satte søkelys på i høst. Hans forgjenger Trine Skei Grande sa da at hun ville jobbe for å få en gate oppkalt etter Hamsun i hovedstaden. Hun foreslo en plass i den nye bydelen Bjørvika.

- Dette er ingen hastesak. Min oppfatning er at det er klokt å ta det med ro. Det er mange innbyggere i denne byen m ed nære minner fra Hamsuns virke under krigen, sier Veivåg.

- Du føler ikke noe ansvar for å følge opp din partiforgjenger?

- Dette må følge byutviklingen. Det er uansett ikke aktuelt å få til noe til 50-årsmarkeringen av Hamsuns død i februar, sier Veivåg.

Billedhoggeren Skule Waksvik har laget en Hamsun-statue. Den vil han forære Oslo kommune. Men kommunen sier nei takk.