- Hamsun var nazist!

Et viktig og vektig bidrag til Hamsun-forskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Problemet har aldri vært særlig komplisert, slår han fast, og debatten i ettertid har vært unødig forvirrende. «Jeg vil si det så enkelt: De som støttet Hitler og hans regime var nazister. Hamsun støttet Hitler og hans regime. Følgelig var Hamsun nazist.»

PÅ DETTE PUNKT er det ikke vanskelig å følge Dingstad, og det kan endog føres ytterligere og mer subtile og tungtveiende argumenter i marken for en slik oppfatning. Om den ballen ikke er lagt død allerede, så er det på tide at det skjer nå.

Men Dingstad nøyer seg ikke med konstateringer. Han feller også moralske dommer. I sin avsluttende gjennomgang av Hamsuns forsvarstale i Sand herredsrett, er Dingstad ikke nådig. Her framstiller han Hamsun som en person som ikke bare fastholdt sine politiske vrangforestillinger, men som også spilte moralsk fallitt. Mot bedre vitende spredte han omkring seg bortforklaringer og talte og skrev med en selvrettferdighet og en blanding av arroganse, koketteri og manglende vilje til selvkritikk som kan synes grenseløs. Men faktum lot seg ikke bortforklare. Med Dingstads ord: «I realiteten var Hamsuns artikler (under krigen) en klar støtte til tyskernes krigføring og en legitimering av nazistenes ondskap. I den støtten ligger også hans moralske bane. Ingen motiver kan unnskylde et slikt synderegister.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer