Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsun ville opprette jødisk stat

Næss er klar med sin sjette og siste samling brev. «Knut Hamsuns brev 1934- 1950» kommer i begynnelsen av august. Perioden skulle vise seg å bli den mest dramatiske i Hamsuns liv.

- Samlingen kaster nytt lys over Hamsuns forhold til jødene, og nyanserer hans flørting med nazismen, sier Næss.

Sympati for jødene

I et brev til den tyske bokhandleren og jøden Artur Meyerfeld, uttrykker Hamsun sin sympati med jødene. Han peker på at han fra barnsbein av har vært opptatt av jødesaken, og at han har mange venner blant jødene. Det er Marie Hamsun som har ført brevet i pennen for Hamsun. Brevet er skrevet på tysk, og er datert 24.11.1935.

«Det som er galt er at det store jødiske folk på 15- 20 millioner ikke har sitt eget Stor-Palestina, men at de i stedet må trenge seg inn på andre folk, hvor de ikke er ønsket. Jødene skal ikke leve av andre folks velvilje, de skal bo i sitt eget land med full rett, i kraft av den enorme dyktighet de tilfører sin omverden.»

Flere jødiske venner

- Det ligger en god porsjon rasisme i nazismen, dette brevet viser at Hamsun i alle fall ikke er rasist, mener Næss.

- Men brevet kan vel også tolkes dit hen at han vil bli kvitt jødene?

- Det kan du si. Men brevet er vennlig i formen. Vi som kjenner til Hamsun, vet at han mener dette godt.

I brevet til Meyerfeld kommer det også fram at Hamsun står i forbindelse med rabbineren Isak Samuel i Oslo. Han viser blant annet til en avskrift fra et brev til rabbineren:

«Nei, De skal ikke være en 'talsmann for jødesaken' overfor meg. Det vil jeg selv være.»

Ødela alle brev

- Vi vet ikke noe om hvorfor Hamsun skriver dette brevet til Meyerfeld. Hamsun ødela alle brev han mottok, forteller Næss. Men han går ut fra at den tyske bokhandleren var en beundrer av Hamsuns romaner. Hamsun var svært populær i Tyskland på denne tida. Alle bøkene ble oversatt til tysk, og solgte i store opplag.Den første samlingen brev kom i 1994, den sjette og siste kommer i begynnelsen av august.Harald Næss, professor i nordisk litteratur, begynte å jobbe med Hamsuns brev i 1960. Han har tidligere blant annet utgitt «Knut Hamsun og Amerika» (1969).«Knut Hamsuns brev 1934-1950» inneholder en stor samling familiebrev, blant annet et brev fra Hamsun til barna Tore og Victoria.Andre interessante brev i samlingen er brevene til Kristian Gierløff, psykiateren som fikk Hamsun ut fra psykiatrisk klinikk.

- Jødene evner å skille mellom Hamsuns skrivekunst og hans politisk gale meninger - kanskje i større grad enn nordmenn, mener Næss.

- Endret Hamsuns syn på jødene seg i løpet av krigen?

- Du finner mange krasse ukvemsord om jøder i brevene. En del brev er nokså uoppdragne. Men jeg tror dette mer er et utslag av norsk provinsialisme. I rettssaken mot Hamsun etter krigen sier han noe sånt som at «...du kan ikke finne en eneste negativ ting jeg har sagt om jøder». Det betyr at han ikke selv kan ha vært oppmerksom på det han har skrevet.

Sjalusi

Næss har brukt 40 år på å lese seg gjennom 3300 brev skrevet av Hamsun.

- Hva har provosert deg ved Hamsun?

- Det er for eksempel måten han behandlet Marie på. Den grenseløse sjalusien ga seg utslag i det lengste brevet han har skrevet. Han sendte sin kone 23 rasende brevsider etter en uskyldig episode der hun hadde snakket med en annen mann. Marie sa selv at noen av brevene var fulle av vanvidd og galskap. Det må jeg si meg enig i.

Noe av det varmeste Næss har lest, er brevene Hamsun skrev til sin datter Victoria i sine siste leveår. Disse brevene er også tatt med i den siste brevsamlingen.

Dårlig samvittighet

- Hamsun skrev ikke til Victoria på tolv år, forteller Næss.

Forholdet mellom de to var svært kjølig fra 1930 og helt fram til 1945. Konflikten oppsto etter at Hamsun ville tilby Victoria et enkelt arveoppgjør, som Victoria avslo. Hvis hun hadde godtatt tilbudet, ville det innebære at hun ble tatt ut av testamentet.

- Marie var også med på å forverre forholdet mellom de to, fordi Victoria ikke var hennes datter. Når Hamsun gjenopptar kontakten, viser han at han angrer. Det er svært kjærlige brev fra en far, sier Næss.

Trengte penger

I brevene kommer det også fram at erindringsboka «På gjengrodde stier» ble skrevet med tanke på å få inntekter som han kunne gi til Victoria.

«Nu skal du endelig høre at jeg arbeider for dere alle, for dig ogsaa, Victoria, du skal ikke bli glemt, stol paa det, i mit Testamente skal du ha likt med mine andre Børn,» skriver Hamsun og undertegner brevet med Papa.

Du kan lese hele brevet til Victoria her.

UNDER KRIGEN: Knut Hamsun sammen med Reichskommissar Joseph Terboven i 1943. Men hva slags forhold hadde egentlig Hamsun til jødene?
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling