Hamsunfest hele uka

HAMARØY (Dagbladet): Gratulerer med dagen, Knut Hamsun, eller salig Knut, om pastor Henningsen får det som han vil. Her på Hamarøy blir den 139 år gamle jubilanten feiret en uke til ende, med Hamsunfestival-«biennalen» som i går ble åpnet av samferdselsminister Odd Einar Dørum. Selve dagen feires med piknik på den Sellanraa-aktige garden Hoffmannselv. Hamarøy teaterlag premierer med stykket «Landstrykere i kjærlighet» og «Det vilde kor» skal synge i kirken her. Ellers er det nok å ta seg til utover i uka, her er skriveseminar, dramaseminar, kurs i dans og rytmikk, markedsdag, ekskursjoner, salgsutstillinger med «mange uttrykksformer», et utall gallerier, storband, teknomusikk og Mari Boine på fyret.

  • Og til lørdag, da blir det dansemoro med Jørn Hoel og Steinar Albrigtsen. Det kan nok trengs, for den dagen åpner også kunst- og estetikkseminaret, der New York-arkitekten Steven Holl - som har tegnet det nye Hamsunmuseet - er invitert. Museet planlegges ferdig i år 2000 og helt enkelt blir det nok ikke for Holl å forsvare sin modernistiske genistrek, som for mange her kun synes som et jålete arkitektonisk påfunn.
  • For oss Hamsun-seminarister er det også mangt å gripe fatt i. Her er foredrag og diskusjon rundt Hamsuns forhold til ekteskapet, som romanforfatter vel å merke. Soknepresten her vil snakke om Hamsuns forhold til det religiøse, professor Baumgartner om Hamsun og Dostojevskij, andre langveisfarende kommer for å snakke om Hamsun og USA, Hamsun og England, Hamsun og Tyskland. Det tema som muligens vil skape mest debatt vil nok være filmatiseringene av Hamsuns romaner, da spesielt «Telegrafisten», men kanskje aller mest NRK-versjonen av Knut Hamsuns liv, i regi av Bentein Baardson.
  • Om dagens bursdagsbarn selv ville funnet seg så godt til rette her, skal jeg ikke driste meg til å spekulere over. Jeg motstår derfor fristelsen til å komme med et Hamsun-sitat over hva salig Knut mente om seminarister og er heller ikke masochist nok til å referere hva han syntes om litt forfalne damer på rundt de tretti som satte nesa i sky fordi de hadde lært å skrive på maskin. Men at 139-åringen ville deltatt på Hamsunmarsjen til søndag, ikledd Hamsun T-skjorte og kanskje bærende på Hamsun-selskapets medlemsdiplom illustrert - av den dere vet - ja, det tviler jeg på.