Hamsunfestivalen i rute

Annenhver sommer ramler tusenvis av Hamsun-elskere inn i den lille bygda Hamarøy. I år står bygdedyret i fokus under Hamsun-dagene.

Til festivalen kommer blant andre Andreas Hompland og Ingar Sletten Kolloen for å debattere dette temaet. Ga Knut Hamsun oss rollefigurer som jaget bort bygdedyret og ga nordlendingene selvtillit og tro på originalene?

- Tenk på August i triologien «Landstrykere». Han avviker sterkt fra normalen, men blir ikke fordømt av bygdefolket. Snarere tvert om, sier Helga Vik, daglig leder for Hamsundagene.

Pust utenfra

«August og bygdedyret» er Hamsundagenes hovedtema. Teorien om bygdedyret går ut på at små samfunn styres av disse lovene: Du skal ikke skille deg ut, verken i atferd, i klesveien eller på andre måter. Du skal ikke prøve ut noe nytt. Du skal ikke vise følelser. Bygdedyret er spesielt ute etter innflyttere, men de fastboende skal heller ikke føle seg trygge.

- August var et pust fra den store verden. Han lanserte nye oppfinnelser og inspirerte bygdefolket. Han ble godtatt, og opplevde ikke den fordømmelsen som bygdedyret representerer, sier Vik.

Tosidig påvirkning

- Det er vanskelig å si om det er Hamsun som ble påvirket av den nordnorske mentaliteten, eller om det er han som har påvirket oss, sier Vik.

I tillegg til seminaret, presenterer Hamsun-dagene et rikholdig program. Det blir konserter med Ole Edvard Antonsen, søsknene Bremnes og Anneli Drecker.

Hamsundagene ble for første gang arrangert i 1982. Rundt 7-8000 nordmenn tar turen innom bygda hver gang festivalen avvikles. I år går den av stabelen i perioden 4. til 13. august.