Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hamsuns datter ble lobotomert

Ellinor Hamsun drømte om en karriere som skuespiller. Men bare 36 år gammel ble Knut Hamsuns datter lobotomert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i boka «Så mange slags kjærlighet», som er skrevet av forfatter og tyskprofessor Gerd Høst (89). Opplysningen har aldri før framkommet i noen av biografiene om dikteren Hamsuns liv.

Ble venninner

Gerd Høst arbeidet i tysk film og teater mens Ellinor Hamsun studerte teater ved Lilly Ackermann dramaskole i Berlin på slutten av 1930-tallet. De to jevnaldringene ble venninner.

Helt siden Høst så filmen «Gåten Knut Hamsun» på NRK i 1997 har hun hatt lyst til å vise et mer sammensatt bilde av Ellinor Hamsun. I filmen framstilles Ellinor som et alkoholisert vrak. I oktober kommer Høsts beretning om Ellinors liv i bokform på Aschehoug Forlag, og omtrent samtidig er det duket for Ingar Sletten Kolloens andre bind om Knut Hamsun på Gyldendal Forlag. Også her vil leserne få ny kjennskap til hvordan det gikk med Hamsuns fire barn fra ekteskapet med Marie Hamsun.

Spilte i to filmer

-  Det har sine grunner til at Ellinors liv endte tragisk. Da jeg ble kjent med henne, var hun sjarmerende, åpen, impulsiv og varm. Hun hadde både komisk og dramatisk talent, og hun var veldig musikalsk, forteller Gerd Høst.

Slik ble 21-åringen beskrevet i Aftenposten i 1936 under overskriften «Hamsuns datter anerkjent som tysk filmskuespillerinne»: «Hele Tyskland vet nu, at Knut Hamsuns datter Ellinor for noen dager siden har marsjert inn i Berlin og holder på å besette filmverdenen, hvor forøvrig alle og enhver faller til fote for den inntagende, blonde og blåøide pike fra Norden. Om den unge dame egentlig ikke av ydre ligner på sin store far, forstår man hurtig at hun er en Hamsun som Victoria, Edvarda og alle de andre er det.» I 1938 fikk Ellinor sin første filmrolle. Hun medvirket i den norsk-tyske filmen «Norge - et dikt i bilder», som viste Norges eventyrlige fjellverden. Filmen fikk overstrømmende kritikker i Berlin-avisene, ifølge Høsts bok. Den var også det norske bidraget til biennalen i Venezia i 1939. Samme år som biennalen medvirket Ellinor i filmen «Die unheimlichen Wünsche», en bearbeidelse av en Balzac-roman. Ellinor spilte en gledespike og fikk gode kritikker. Det skulle likevel ikke bli flere roller for den talentfulle skuespilleren. 2. verdenskrig var på vei.

Hadde spiseforstyrrelser

Bak Ellinors tilsynelatende vellykkede fasade skjulte det seg tidlig en sår hemmelighet:

-  Det var alltid noe nervøst over Ellinor. Jeg tror det kom av at hun ble sendt hjemmefra så tidlig. En setning hun stadig gjentok, var: «Jeg vil så gjerne at de skal bli stolte av meg der hjemme.» Hjemmet på Nørholm betydde enormt mye for henne, sier Høst.

Allerede som 13-åring ble Ellinor Hamsun tatt ut av middelskolen i Grimstad like før eksamen. Samme høst ble hun sendt til klosterskoler, først til Tyskland og seinere til Frankrike, der hun skulle lære språk. Til Høst forklarte Ellinor at moren hadde sagt at hun forstyrret faren i hans viktige arbeid hvis hun fortsatte å bo hjemme.

-  Hun forklarte at faren så på kvinner som blomster. De skulle dyrkes og pleies, ikke lese og mase med å ta eksamener, men reise til utlandet og lære språk. Hun syntes det var leit at hun bare fikk komme hjem om somrene, forteller Høst.

Gråt

Ifølge Høst hadde Ellinor utviklet spiseforstyrrelser under sin periode i Frankrike.

-  På den franske klosterskolen hadde hun lært å stikke fingeren i halsen. Hun gråt overfor meg og sa at hun ikke klarte å slutte. Hun var hos leger for å få hjelp, men legene betraktet det ikke som en sykdom den gangen. De ba henne om å ta seg sammen.

Høst er overbevist om at det er spiseforstyrrelsene som førte til at Ellinor utviklet dårlige nerver og seinere fikk et alkoholproblem.

-  Hun fortalte meg at da magen var helt tom, hadde hun veldige smerter, et sug. Da tok hun en gang iblant en drink. Men hun begynte først for alvor å drikke da hun giftet seg med den kjente tyske filmregissøren Richard Schneider-Edenkoben i 1939. Til bryllupet i Tyskland kom både Knut og Marie Hamsun og tyske aviser hadde store oppslag. Ekteskapet ble kortvarig da regissøren forelsket seg i sin sekretær.

Flyttet hjem

Etter bruddet med Schneider-Edenkoben flyttet Ellinor Hamsun hjem til Nørholm, der hun i lange perioder var manisk depressiv. Under 2. verdenskrig mistet Høst kontakt med sin venninne, men fra sin nære venn Arild Fearnley fikk hun høre hvordan det hadde gått med Ellinor. Fearnley var overlærer på Oslo sjømannsskole og hele sitt liv nær venn av Arild Hamsun, Knut Hamsuns yngste sønn.

-  Det var allment kjent i kretsen rundt Hamsun-familien at Ellinor Hamsun ble lobotomert to ganger. Den første gangen var i 1951 i Norge. Operasjonen var mislykket, forteller Høst.

-  Hun ble svært syk og klarte bare så vidt å reise hjem til farens begravelse i februar 1952.

I sin bok skriver Høst om hvordan Ellinor gråt hjerteskjærende gjennom hele begravelsen. Til tross for at Hamsun sendte henne bort, var det alltid et nært bånd mellom de to. I et brev fra 1946 (gjengitt i Harald Næss' brevsamlinger) skriver Hamsun: «Kjære Ellinor min, du som er den snilleste av alle og med det bedste Hjertelag, jeg vilde så inderlig gjerne se dig rettet op igjen før jeg dør.»

Lobotomert i Danmark

Dette ønsket fikk Hamsun aldri oppfylt. Etter den mislykkede operasjonen i Norge ble Ellinor sendt til Rikshospitalet i København, hvor hun ble lobotomert på ny av overlege ved nevrokirurgisk avdeling Eduard Busch. Operasjonen ble betalt av Marie Hamsuns overskudd fra boka «Regnbuen». Etter dette ble Ellinor innlosjert på et hvilehjem i Jylland, i nærheten av Cecilia Hamsun som i mellomtida hadde giftet seg med en dansk maler. På dette hvilehjemmet bodde Ellinor halve sitt liv, i 34 år, fram til sin død i 1987.

-  Samtykket Hamsun til den første lobotomeringen?

-  Dette hendte jo mens han lå på sitt dødsleie, så jeg tror ikke han var bevisst nok, sier Høst.

Marie Hamsun var likevel ikke uten samvittighet og omsorg for sin datter. I et brev til datteren Cecilia (gjengitt i Thorkild Hansens «Prosessen mot Hamsun») skriver hun i 1965: «Gud velsigne deg. Jeg håper han hører denne bønnen. Og bare han kunne hjelpe stakkars Ellinor! Jeg har dere to, og begge har jeg skyld for, fordi jeg fant mig i at dere ikke fikk noe hjem hjemme.»

Selv skal 22-årige Ellinor ha sagt dette om sine berømte foreldre til Høst:

-  De er glade i meg, men de har meget å gjøre. Og du vet, det er så mange slags kjærlighet.

POPULÆRE: Knut Hamsuns døtre Ellinor (t.v.) og Cecilia Hamsun var regnet for å være svært sjarmerende og omsvermet. Her er de hjemme på Nørholm.
FORFATTER: Gerd Høst ble venninne med Ellinor Hamsun.
HJERTEBARN: Ellinor Hamsun var Hamsuns øyesten. I et brev skrev han: «Kjære Ellinor min, du som er den snilleste av alle og med det bedste Hjertelag ...». Likevel sendte han henne fra seg da hun var 13 og et halvt år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!