Hamsuns datter ble lobotomert

Ellinor Hamsun drømte om en karriere som skuespiller. Men bare 36 år gammel ble Knut Hamsuns datter lobotomert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i boka «Så mange slags kjærlighet», som er skrevet av forfatter og tyskprofessor Gerd Høst (89). Opplysningen har aldri før framkommet i noen av biografiene om dikteren Hamsuns liv.

Ble venninner

Gerd Høst arbeidet i tysk film og teater mens Ellinor Hamsun studerte teater ved Lilly Ackermann dramaskole i Berlin på slutten av 1930-tallet. De to jevnaldringene ble venninner.

Helt siden Høst så filmen «Gåten Knut Hamsun» på NRK i 1997 har hun hatt lyst til å vise et mer sammensatt bilde av Ellinor Hamsun. I filmen framstilles Ellinor som et alkoholisert vrak. I oktober kommer Høsts beretning om Ellinors liv i bokform på Aschehoug Forlag, og omtrent samtidig er det duket for Ingar Sletten Kolloens andre bind om Knut Hamsun på Gyldendal Forlag. Også her vil leserne få ny kjennskap til hvordan det gikk med Hamsuns fire barn fra ekteskapet med Marie Hamsun.

Spilte i to filmer

-  Det har sine grunner til at Ellinors liv endte tragisk. Da jeg ble kjent med henne, var hun sjarmerende, åpen, impulsiv og varm. Hun hadde både komisk og dramatisk talent, og hun var veldig musikalsk, forteller Gerd Høst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer