Hamsuns predikant

«Det er din gamle papa som skriver dette til dig nu igjen: Gaa til Gud i din nød, fortæl din broder Jesus Kristus hvor ondt du har det og bed den hellige Aand om Veiledning til at holde det ut.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dette skriver den gamle Hamsun til sin datter Ellinor like etter krigen. Et knefall, vil noen si, gammelmannssulling, kanskje, eller en oppvåknende barnetro. Kanskje er det bare en fortvilet far som gjør hva han kan for å hjelpe en datter som ikke har det så godt?

Det blir med spekulasjoner og sikkert et dusin doktorgrader, men at den aldrende Knut Hamsun i sine siste år bare hadde «Gud at tale med», det forstår vi av hans siste bok «Paa Gjengrodde Stier». I denne delvis oppdiktede selvbiografien finner vi også en skikkelse som Hamsun synes å ha mye godhet for: Den «gode sjæl» og omreisende predikant Martin Erlandsen fra Hamarøy, en mann som ifølge Hamsun var en som «kunne faa andre med sig i bønn». Og som blant annet skal ha sagt til Hamsun når han møtte han på veien: «Jeg gaar til Gud med alle mine sorger, ellers vilde det nok ha vært galt for mig. (...) Det skulde du også gjøre. Husk paa i din Alder ...»

Veiledning

Den 81 år gamle baptistpastor Hjalmar Henningsen fra Myre i Vesterålen sies å ha vært modell til nettopp Martin Erlandsen. Vi oppsøkte ham og hans kone Anna på Tøyen i Oslo, og ble bevertet med hjemmebakte kaker og kaffe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer