DEBATT

Debatt: Kunst

Hamsuns psykoanalyse er ikke et offentlig anliggende

Han valgte selv hva han ville publisere, og det var ikke journalene og notatene fra timene sine hos psykoanalytikeren.

HAMSUN: Kunstner Thomas Kvam stiller ut med Knut Hamsuns psykoanalyse som tema .Foto: hans Arne Vedlog / Dagbladet
HAMSUN: Kunstner Thomas Kvam stiller ut med Knut Hamsuns psykoanalyse som tema .Foto: hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For at Thomas Kvam skal kunne produsere kunsten sin, må han ty til materiale som er svært personlig og privat – notater fra Hamsun sine timer hos psykoanalytiker.

At dette nå gjøres tilgjengelig for offentligheten er forkastelig. Hamsun er kanskje et mysterium for oss, og vi vil aldri få klarhet i hva som gjorde at han ble nazist eller hva som preget sinnet hans. Men hvorfor er det vår sak, hvorfor er det viktig for at vi skal kunne være forbrukere av kunsten hans? Er ikke privatlivets fred så viktig når vi noen år senere ikke klarer å tolke ham eller litteraturen uten å grave i høyst personlig og fortrolig informasjon?

Dette er en krenkelse i aller høyeste grad, og at at Vagant også stiller seg bak dette, er for meg uforståelig. Hamsun er ikke et offentlig anliggende. Forbi litteraturen som er mulig å oppdrive har også han, etter sin død, rett på privatliv. Han valgte selv hva han ville publisere, og det var ikke journalene og notatene fra timene sine hos psykoanalytikeren. Vi kritiserte da Aftenposten gravde i Vigdis Hjorth sin historie for å få mer «autentisk» informasjon om hennes skriving. Hva gjør dette annerledes? Fordi han er død, fordi han er en kulturarv, eller fordi vi kan, og bare driter litt i at det er moralsk forkastelig?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer