Hamsunsk skogstur

Erlends Loes mange fans blir neppe skuffet av «Doppler».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Erlend Loes nye roman har mye til felles med hans gjennombruddsbok «Naiv.Super.». Grunnmønsteret er det samme i «Doppler». Etter en tilsynelatende ubetydelig hendelse havner en mann i en dyp personlig krise. Han reagerer på denne krisen ved å trekke seg tilbake, brenne alle bruer og vende helt om på det liv han har levd før.

Det er i begge bøkene tale om en overgang fra aktivitet til passivitet, fra sosialt nærvær til menneskelig isolasjon. Likheten er ikke tilfeldig.

Slike reaksjonsmønstre er en viktig del av forfatteren Loes univers. Vi gjenfinner dem i de fleste av bøkene hans, og det er gjennom den særegne, dobbeltbunnede måten han framstiller dem på, hans betydning som forfatter hviler.

MEN ALDRI FØR HAR HAN

gått så radikalt til verks som i sin nyeste roman. Doppler er en god del eldre enn hovedpersonen i «Naiv.Super.». Og motsatt ham er han familiemann med to barn. Han har en god jobb og lever et velfungerende familieliv med utearbeidende kone og det hele. Økonomien er brukbar, kona og han har det greit sammen, alt er som det skal være - det vil si i tråd med de normer og regler som gjelder for middelklassen i dag. Doppler har bare ett problem. Han liker ikke mennesker, og han misliker stort sett deres meninger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer