RINGSAKER-LÅTSKRIVERE: 100-årsjubilanten Alf Prøysen hjemme med gitaren. Sambygdingen Frida Ånnevik har aldri lagt skjul på at hun har latt seg inspirere. Foto: NTB Scanpix / Heiko Junge
RINGSAKER-LÅTSKRIVERE: 100-årsjubilanten Alf Prøysen hjemme med gitaren. Sambygdingen Frida Ånnevik har aldri lagt skjul på at hun har latt seg inspirere. Foto: NTB Scanpix / Heiko JungeVis mer

«Han åpner opp for fliret, den gode tona og det koselige, også vrir han kniven rundt»

Hør og les Frida Ånneviks guide til Alf Prøysen-katalogen.

Når Dagbladet inviterer leserne til å stemme fram sin Prøysen-favoritt, består de utvalgte kandidatene av hans mest folkekjære viser, mange av dem for barn (klikk her for å høre de utvalgte kandidatene i Spotify).

Men singer/songwriteren Alf Prøysen har også mange godbiter utenom allfarvei i katalogen, sanger som fortsetter å inspirere norske artister den dag i dag.

«Grunnballast» I Prøysen-året 2014 har Prøysens sambygding fra Ringsaker, Frida Ånnevik, blitt noe av en talskvinne for den yngre generasjonen Prøysen-beundrere.

- Som 20-åring er kanskje ikke Prøysen det hippeste å være opptatt av, men jeg kjente at det var dette som var min grunnballast. Da jeg oppdaget Prøysen igjen, skjønte jeg at dette var noe som jeg virkelig kunne bruke, sa hun til NRK nylig.

Ånneviks guide til Prøysen Vi utfordret den Spellemannpris-vinnende artisten (hun vant tekstforfatterprisen i 2013 for albumet «Ville ord») om å sette opp en guidet tur gjennom de mer ukjente krokene i Prøysen-katalogen.

I retur fikk vi spillelista «Prøysen hele året», en snaut to og en halv time lang reise mellom originalversjoner og tolkninger, mellom kjent og mer obskurt Prøysen-materiale.

Og ikke nok med det, vi fikk også Frida Ånneviks «bruksanvisning» til spillelista som du kan lese under.

Les & lytt - god fornøyelse!

«Prøysen hele året!» «Ei barnevise er ei voksenvise er ei barnevise.

HØR FRIDA ÅNNEVIKS PRØYSEN-SPILLELISTE:

Denne lista har begge deler, men det er jo sånn med Prøysen at det er ikke alltid helt lett å skille mellom barne- og voksenvisene.

«Havregrøtens sang» er et eksempel. Det er noe urovekkende ved den, og det er den samme følelsen som vekkes i «Lomnæsvisa», «Slipsteinsvalsen» og «Visa om løgna».

I denne lista er det plass til både alvor, spas og moro, men Prøysen sa sjøl at han var en alvorlig mann - han var fullt klar over at med en jovial og humoristisk innpakning kunne han få sagt veldig mye mer enn om han gikk rett på sak.

Han åpner opp for fliret, den gode tona og det koselige, også vrir han kniven rundt - til hånflir, ambivalens og ei skyggeside som kan være både rå, lavmælt og destruktiv.

Men hør(!) på tekstene, digg de nye arrangementene og tolkningene til Knut Anders Sørum, Lars Lillo-Stenberg og Heidi Gjermundsen Broch. Likevel er det nesten best når han synger sjøl.

Prøysen på sitt beste er så bra at jeg egentlig ikke vil dele det med noen.»

HØR LÅTENE DU KAN STEMME PÅ HER:

Følg Frida Ånnevik på Spotify og på Twitter (@fridaannevik).

Følg Dagbladet på Spotify og på Twitter (@DBmusikk).

• Les mer om Dagbladets kåring av lesernes Prøysen-favoritt her, eller gå rett til avstemningssiden her.

FØLG DAGBLADET PÅ SPOTIFY: