KOMMENTARER

Romfolk i Norge

Han åpnet Norge for romfolket

Ny bok om romfolkets historie: «Et uønsket folk».

KULTURRADIKALER: Helge Seip på 1950-tallet. Han var i perioden 1954 - 1965 sjefredaktør i Dagbladet.
KULTURRADIKALER: Helge Seip på 1950-tallet. Han var i perioden 1954 - 1965 sjefredaktør i Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Boka er skrevet av forskerne Jan A.S. Brustad, Lars Lien, Maria Rosvoll og Carl Emil Vogt. Den er en rystende fortelling om norske statsfordommer.

Rom-folket har vært i Norge siden 1500-tallet. Like lenge har de vært avvist av ansvarlige myndigheter. De er den lille glemte folkegruppen som systematisk ble forfulgt. Rom skulle ut av landet. Enden på denne historien er som mange vet i dag: Gasskamrene i Auschwitz.

Men historien fortsatte også etter andre verdenskrig. Først i 1956 ble fremmedloven endret slik at den ble mer i samsvar med menneskerettighetserklæringen.

Og i den historien har Dagbladet og avisas sjefredaktør en heroisk plass, som historikeren Carl Emil Vogt viser i boka. Helge Seip har rett nok en tvetydig plass i Dagbladets historie. Som statsråd og partileder for Venstre samtidig som han var permittert redaktør av Dagbladet, kom han i konflikt med redaksjonen da det spisset seg til under EF-debatten i begynnelsen av 1970-tallet. Han ble nærmest tvunget ut av redaktørstolen.

Men på 1950-tallet var Helge Seip en markant avisredaktør og politiker på Venstres venstre fløy. Han ble valgt inn på Stortinget i 1953, og i 1954 etterfulgte han Einar Skavlan som avisas politiske redaktør. I seks år var han begge deler, både stortingsrepresentant og sjefredaktør for en av landets største og mest profilerte aviser. Denne kombinasjonen var nok problematisk allerede da. Men i spørsmålet om diskrimineringen av romfolket viste det seg at den var høyst potent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer