Han avslørte de norske duster

«Alle mine venner den gangen var schizofrene. Den ene uken satt den ene halvparten på Theatercaféen, mens den andre halvparten var på Ullevål og fikk sjokkbehandling. Det var moderne den gangen. Neste uke satt de som hadde fått sjokkbehandling på Theatercaféen, mens den andre halvdelen var på Ullevål osv. osv. osv.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Takk, Stabel

Norsk Dusteforbund ble nedlagt for godt i 1989, om lag 40 år etter at det ble grunnlagt og vel 50 år etter at dets skaper ble knyttet til Dagbladet. Men tegnerens særpregete strek fortsatte et liv på side 3 i tilknytning til vår tredjeleder. I går døde Fredrik Stabel etter et vel 60-årig medarbeiderskap. Det kan ikke gjøres ham etter.

Dagbladet har gjennom årene hatt som medarbeidere noen av norsk avistegnings fremste representanter. Det som har særpreget denne tradisjonen er originalitet og variasjon. Fredrik Stabel har en stor plass i Dagbladets historie, i norsk avistegnerhistorie og i norsk journalistikk. Som ironiker og humorist var han av internasjonalt format. Han kombinerte på en helt særegen måte tekst og tegning ved at tegningene var knyttet til teksten, samtidig som de hadde et selvstendig forhold til den.

Norsk Dusteforbund ble en institusjon i norsk offentlig liv gjennom de 40 årene utdragene av dets annaler ble gjengitt på Dagbladets byside. Dusteforbundets medlemskartotek viste en tverrpolitisk massebevegelse navngitte mennesker. Deres oppblåsthet ble punktert, deres narraktige selvhøytidelighet revet ned, deres tøv og tungetale vist fram til spott og spe. Biskoper, magistere, advokater og dommere, direktører og formenn, forfattere, redaktører og journalister, ingen var fredet for Fredrik Stabels vidd, enten han var forkledd som forbundets president Darwin P. Erlandsen, forfatteren Diderik From jr. eller avskrivningsbyråets leder, frk. Lille-Maud Vonlausbråten, forfatteren Goddag Mann Hostesaft, amatørkirurg Zarathustra D. Erlandsen eller overrettssakfører Waldemar Rütter-Wächselsen. Selv om han holdt seg selv beskjedent i skjul, visste vi som kjente ham at Stabel klukket i bakgrunnen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer