Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ari Behn død

- Han bebreidet seg selv

Ari Behn levde ikke opp til sine egne forventninger, forteller kunstnervennen.

VENNER: Tre gode venner avbildet i 2009, på nå nedlagte Restaurant Løvebakken i Oslo. F.v. Ari Behn, Per Heimly og Espen Eiborg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VENNER: Tre gode venner avbildet i 2009, på nå nedlagte Restaurant Løvebakken i Oslo. F.v. Ari Behn, Per Heimly og Espen Eiborg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er mange ting her. Han hadde vært på en vanvittig reise; han var mossingen som kom inn på Slottet som en Espen Askeladd og fikk halve kongeriket. Så bebreidet han seg selv for at utløpsdatoen kom.

Det forteller Espen Eiborg (51), billedkunstner og mangeårig nær venn og samarbeidspartner av Ari Behn, til Dagbladet.

51-åringen hadde mye kontakt med Behn det siste året, og forteller at vennen hadde det svært tøft.

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Lange samtaler

Eiborg traff Behn første gang på begynnelsen av 90-tallet, da de to var unge aspirerende kunstnere. De har samarbeidet om en rekke utstillinger, de siste nå i desember.

I USA: Rundt påske delte Eiborg og Behn leilighet i Los Angeles, i forbindelse med en utstilling i prestisjefylte Gabba Gallery. Foto: Privat
I USA: Rundt påske delte Eiborg og Behn leilighet i Los Angeles, i forbindelse med en utstilling i prestisjefylte Gabba Gallery. Foto: Privat Vis mer

Rundt påske stilte de to, sammen med Mikael Persbrandt, ut bilder på prestisjefylte Gabba Gallery i Los Angeles, en prosess som ble dokumentert i Dagbladet Magasinet. Vennene delte en leilighet under oppholdet.

- Det ble mange lange prater. Vi snakket om de mørkeste tingene, forteller Eiborg.

51-åringen er på familieferie til Florida, hvor han fikk beskjeden om vennen og kollegaens selvmord første juledag.

- Jeg har ikke muligheten til å være sammen med vennene i Norge. Derfor la jeg ut på en roadtrip på to dager, for å fordøye det som er skjedd. Da kan jeg gråte og få utløp for tankene - det har vært veldig godt for sjela, forteller han.

Geir Håkonsund, Ari Behns manager og familiens talsmann, er orientert om innholdet i intervjuet med Eiborg.

Hemingways hjem

Ari Behns store litterære forbilde var Ernest Hemingway, som på 1930-tallet bodde i en villa i Key West, helt sør i Florida. Det passet fint å legge roadtripen dit.

- Ari snakket stadig om Hemingway-huset, og dette er en slags pilegrimsreise. Det er utrolig vakkert her, man kjører jo nesten på vannet. Jeg sendte en melding til Ari med en hilsen fra Hemingways hus, som jeg håper han på en eller annen måte får, sier kunstneren.

Eiborg forteller at han fikk sjokk av beskjeden om selvmordet. Men han husker godt hva Behn snakket om under oppholdet i Los Angeles.

- Ari var veldig opptatt av døden, de mørkeste tingene. Men jeg trodde ikke han hadde det i seg, sier 51-åringen og sikter til selvmordet.

- For meg er det ikke slik han var. Men når mørket spiser deg opp, er det noe annet som får overtak. «Inferno» handler om det mørkeste i menneskesinnet, «Trist som faen» også. Når man lar det vokse og vokse, tar det helt over. På en måte ble fiksjonen virkelighet, sier Eiborg.

Også Hemingway tok livet av seg, i 1961.

PILEGRIMSMÅL: Ernest Hemingways hus i Key West er et sted Ari Behn snakket mye om, ifølge vennen Espen Eiborg. Foto: Per Lindgren / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix
PILEGRIMSMÅL: Ernest Hemingways hus i Key West er et sted Ari Behn snakket mye om, ifølge vennen Espen Eiborg. Foto: Per Lindgren / Rex / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- For høye forventninger

Behn følte han hadde mye uforløst i seg, forteller vennen.

- Han fikk aldri helt utnyttet hva han var - sladderet, kjendiseriet og kongefokuset kom i veien. Han likte oppmerksomheten, men ville snakke om kunsten, sier Eiborg.

Behns litteratur og billedkunst fikk også blandet mottakelse. Det tok han til seg, forteller vennen.

- Han hadde for høye forventninger til seg selv, og bebreidet seg selv veldig. På en måte brydde han seg egentlig ikke, men så gikk det inn på ham likevel når han fikk juling for bøkene og maleriene. Han følte seg som skyteskive.

- Ikke filter

Selv sier den anerkjente billedkunstneren at han fikk mye inspirasjon av vennens kunstneriske stil.

- Jeg lærte mye av Ari, han hadde ikke filter. Maken til frekkhet: Han hadde skjødesløs fargebruk, bare smurte på. «Jøss, er det lov?» tenkte jeg. Jeg fikk veldig inspirasjon av å se ham male bilder - han hadde en annen måte å uttrykke seg på.

I likhet med andre venner av Behn trekker Eiborg fram den avdøde 47-åringens imøtekommende vesen utad.

- Han ytret aldri et negativt ord om mennesker, og var veldig god til å lytte. Det er veldig unikt, når man har det så mørkt selv, sier Espen Eiborg.

Ari Behn blir bisatt fra Oslo domkirke fredag 3. januar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media