PSYKOTERAPEUT: Kanskje var Ola Raknes en slags fjern slektning av Snåsamannen, spør anmelderen. Foto: FRA BOKA
PSYKOTERAPEUT: Kanskje var Ola Raknes en slags fjern slektning av Snåsamannen, spør anmelderen. Foto: FRA BOKAVis mer

Han behandlet James Bond for sviktende potens

Detaljert bok om omstridt psykoterapeut.

||| ANMELDELSE: Hvem var Ola Raknes? Stiller du spørsmålet til unge mennesker i dag, blir det mange kryss i rubrikken «vet ikke».

Eldre folk vil trolig si noe om «terapi» og «orgonskap» og et sensasjonelt besøk av James Bond i Nilsrudkleiva 1967.

Den siste disippel
De gamle vil minnes en målmann i konfeksjonssydd dress som bedrev karakteranalyse og talte om frisinnet seksualliv. Og de riktig gamle og beleste, de vil redegjøre for filologen Ola Raknes og hans nære forhold til fenomenet Wilhelm Reich, en østerriksk psykiater, psykolog og forfatter — «Freuds mest begavede elev» - som kom til Norge og raskt ble midtpunkt i en krets av kjente navn fra kulturradikalismens glanstid. Det sies at Raknes ble hans siste disippel.

Opp gjennom årene skulle hundrevis av pasienter, ofte avkledd, ligge på sofaen hos Raknes slik at trollmannen kunne trenge gjennom muskelpanseret, fjerne nevrosene og dermed skape hele og harmoniske mennesker, som det står i Olav Gatlands biografi.

Oppvekst og angst
Her får vi vite det meste om Ola Raknes. Om oppvekst i vestlandsk pietisme på Osterøy, en intens helvetesangst etterfulgt av frigjørende lesning og brudd med statskirken. «Interessa for eit liv etter døden forsvann heilt og kom aldri attende», skriver Gotland.

Han behandlet James Bond for sviktende potens

Men Raknes mistet aldri interessen for religionen. Han begynte å studere religionspsykologi og fant en sammenheng mellom biologi, menneskelig bevissthet og religion.

I 1927 fullførte han doktoravhandlingen «Møtet med det heilage»: Opplevelsen av det hellige, mente Raknes, var et resultat av visse psykologiske tilstander.

Blir sjeledoktor
Nå blir filologen psykoterapeut. Midt i arbeidet med sin store «Fransk-norsk ordbok» (1098 sider, 71.000 ord) reiser Raknes til Berlin for komme videre i studiet av religionspsykologien. Her knytter han kontakt med anerkjente psykoanalytikere, går i lære og begynner selv å motta pasienter.
Helt skjellsettende for Raknes blir møtet med den kontroversielle og karismatiske Wilhelm Reich som kommer til Norge i 1934 på flukt fra Nazi-Tyskland.

Reich er mannen som tilfører språket nye ord som «karakteranalytisk vegetoterapi» og «orgasmerefleks» - og endelig det berømmelige eller beryktede orgon, en slags kosmisk stråling som ifølge mester Reich er opphavet til alle former for energi.

Reich er også oppfinner av orgonskapet, en kasse med ulike lag av organisk og metallisk materiale. Når et menneske sitter inne i denne orgonakkumulatoren, hevdet Reich, vil det trekke til seg energi fra orgonskapet, som stadig får ny ladning fra luftlaget utenfor.
Ola Raknes trodde på teorien, og forklarte selv sin gode helse med at «Eg sit i skåpet kvar dag».

Connery i skapet
Det hører med til den merkelige historien at skuespilleren Sean Connery i oktober 1967 kom med fly til Oslo for å få orgonterapi, ifølge Dagbladet på grunn av sviktende potens. Biograf Gatland mener at Connery søkte hjelp til å skille mellom seg selv og sin rollefigur.

Orgonskap eller ei: Ola Raknes levede et langt og innholdsrikt liv, han fikk fem barn med forfatterinnen Aslaug Vaa, skilte seg og ble gift på ny med den 26 år yngre Gjertrud Bonde. Han forsket, behandlet pasienter og forsvarte seksualterapeuten Wilhelm Reich livet ut. Ola Raknes døde 88 år gammel i 1975.

Fornuft eller følelse
Førstebibliotekar ved Universitetet i Bergen, Jan Olav Gatland, følger dette livsløpet fra begynnelse til slutt, detaljert og noen ganger vel omstendelig, men framfor alt solid og ordentlig. Jeg savner en nåtidig, vitenskaplig vurdering av karakteranalysen og orgonteorien.

Hadde helsedirektør Karl Evang rett i at Raknes rent vitenskaplig var «en sjarlatan», men at han hadde et eget lag med å helbrede mennesker? Mange pasienter forteller at Raknes utstrålte ro og varme.

JAMES BOND: Sean Connery var blant Raknes' pasienter. Foto: FRA BOKA
JAMES BOND: Sean Connery var blant Raknes' pasienter. Foto: FRA BOKA Vis mer

Kanskje var han en healer, en slags fjern slektning av Snåsamannen?