Han beviser at det fortsatt er mulig å skrive original krim

Hos SJ Watson kommer spenningen innenfra.

VEKKER OPPSIKT:  Britiske Steve J. Watsons krimdebut «Før jeg sovner» er resultat av et skrivekurs forfatteren deltok på. Nå går romanen sin seiersgang verden over. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VEKKER OPPSIKT: Britiske Steve J. Watsons krimdebut «Før jeg sovner» er resultat av et skrivekurs forfatteren deltok på. Nå går romanen sin seiersgang verden over. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

ANMELDELSE: Det er lenge siden jeg leste en krim som gjorde like sterkt inntrykk på meg som denne. Fortelleren er en kvinne i midten av 40-årene. Christine Lucas lider av en særegen form for hukommelsestap. Korttidsminnet hennes fungerer når hun er våken, men når hun sover glemmer hun alt hun noen gang har husket. Hver morgen våkner hun i et fremmed hus, ved siden av en mann hun aldri kan huske å ha møtt før. Ben forteller henne at han er hennes ektemann, at de har vært gift i mange år, at de elsker hverandre. Christine kan ikke annet enn å tro ham. Mens Ben er på jobben bruker hun dagen til gå rundt i huset, se på gamle fotografier og bli kjent med sitt liv.

Morgenen etter har hun glemt alt sammen.  

Begrensede virkemidler

Det er ille nok, men forfatteren lar oss ane at det er mer. Det er noe annet som skurrer, men hva er det? Hvordan henger dette egentlig sammen?

Han beviser at det fortsatt er mulig å skrive original krim

Ved hjelp av svært begrensede virkemidler - Christine er stort sett bare hjemme, og forholder seg kun til et fåtall andre mennesker - bygger forfatteren opp en spenning som ikke allverdens bestialske drap kan matche.  

Internasjonal suksess

Denne prisbelønte romanen er Steve J. Watson debut som forfatter, og resultatet av et skrivekurs han deltok på i London. Boken er solgt til over 40 land, filmrettighetene har selveste Ridley Scott sikret seg.

Det må ha vært en komplisert bok å skrive, for progresjonen i Christines fortelling begrenses naturlig av det faktum at hun hver dag må gå tilbake til start. Det kunne endt som en artig idé, som en tankelek: Hva skjer med et menneske som glemmer alt det noen gang har opplevd hver gang det går til sengs om kvelden? Hos S J Watson har det blitt til et uomtvistelig bevis på at det fortsatt er mulig å skrive originalt i denne sjangeren.