Han blander Bachs fuger med argentinsk tango

Wandrups utvalgte: Ny spennende plate fra Per Arne Glorvigen.

VIRTUOS: Per Arne Glorvigen er bosatt i Paris. 22. januar har han en egen tangokveld<span style="background-color: initial;">&nbsp;på Operaens hovudscene med argentinske dansere og sangere fra operaen. Foto: NTB/Scanpix</span><div><br></div>
VIRTUOS: Per Arne Glorvigen er bosatt i Paris. 22. januar har han en egen tangokveld på Operaens hovudscene med argentinske dansere og sangere fra operaen. Foto: NTB/Scanpix

Vis mer

CD: Per Arne Glorvigen er noe så sjeldent som en virtuos på bandoneon, trekkspillets Ferrari, et instrument det tar årevis å lære seg alle tangenttriksene og knappeknepene på. Han har sett visse intrikate forbindelser mellom Bachs verk og argentinsk tango. Dette kommer fram på hans nye, strålende plate «El arte de la fuga y del tango».

Glorvigen kommenterer selv: «Kunst der Fuge blir som regel gjort enten med strykarar eller med eit tangentinstrument..dette er kanskje første gong ein kombinasjon av desse to dukkar opp på plate. Vi spurte oss: kvifor er alle innspelingar av Kunst der Fuge av barokkekspertar så kjedelege?»

Her er svaret. Plata er en sprelsk blanding av Bach og Piazzolla, framført av Glorvigen sammen med Daniela Braun på fiolin og Arnulf Ballhorn på kontrabass. Resultatet er en spennende, eksotisk og virtuos utforskning av harmonier, klanger og dristig samspill.

Bach hører jula til. Oratoriet er obligatorisk. Vi anbefaler en gnistrende ny versjon med Dunedin Consort fra Edinburgh under ledelse av John Butt. Mektigere blir ikke musikk Riktig god jul, alle sammen.