Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Han ble framstilt som et nazisvin

Flere profiler avlyser NRK-opptredener etter satireinnslaget om Asle Toje på NRK P2.

REAGERER: Asle Toje (t.v.) og Jon Hustad boikotter NRK: Elin Ørjasæter forstår reaksjonen godt. Foto: NTB Scanpix / Frida Marie Grande
REAGERER: Asle Toje (t.v.) og Jon Hustad boikotter NRK: Elin Ørjasæter forstår reaksjonen godt. Foto: NTB Scanpix / Frida Marie Grande Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere medie- og samfunnsprofiler melder at de reagerer så sterkt på NRKs behandling av Asle Toje at de ikke lenger vil stille opp når statskanalen inviterer til debatt.

Etter å ha deltatt i en Dagsnytt 18-debatt ble Toje, forskningsleder ved Nobelinstituttet, en del av et satirisk innslag i P2-programmet «Salongen». Hør hele klippet her.

Innslaget benytter seg blant annet av lydklipp av Tojes uttalelser om at flyktningkrisen Europa nå opplever, ikke kan sies å være den største siden andre verdenskrig.

Toje og flere med ham reagerte på innslaget. Kringkastingsrådet mottok flere klager, uten at det utløste noen kritisk uttalelse derfra.

- Framstilt som rasist Journalist og forfatter Jon Hustad reagerer så sterkt på det han mener er NRKs elendige etiske standard, at han nå nekter å stille opp for rikskringkasteren mer. I en mail til NRK forklarer Hustad seg med at «Salongen» framstilte Toje som et «nazisvin».

- Det stemmer. Toje ble klippet til å framstå som et dårlig, rasistisk, nærmest nazistisk menneske. Men i Kringkastingsrådet ble det gjort klart at ledelsen overhodet ikke ville be om unnskyldning. Når NRK som bedrift har så elendig etikk, stiller jeg ikke opp for dem. Hos NRK kan du gi et intervju, for så å bli hengt ut som et elendig menneske dagen etter, sier Hustad til Dagbladet.

Hustad anslår at han tidligere har stilt opp mellom 50 og 100 ganger for NRK, og sier han skulle portretteres i «Salongen» da han hørte innslaget om Toje og ombestemte seg.

- Jeg sa fra at det var uaktuelt for meg. I ettertid har jeg fått seks-syv henvendelser om andre programmer, men har sagt nei til alt. Jeg vet at det er stor frustasjon internt i NRK om dette, men ledelsen tar ikke signalet, avslutter Hustad.

- Ingen plikt Også Asle Toje selv bekrefter at han kommer til å takke nei til alt NRK vil ha ham med på i framtida.

- Det var ikke jeg som klaget dette inn for Kringkaststingsrådet, men de behandlet saken og responderte med at dette må jeg tåle. Det tar jeg til etterretning, jeg er enig i teorien, men ikke i praksis. Jeg opplevde at NRK her trådte langt over streken, sier Toje selv til Dagbladet.

Han opplevde det satiriske innslaget som ufint, og som en stiv pris å betale for å stille til debatt. Nå blir det lenge til neste gang.

- Jeg har andre ting å bruke tiden min på enn å gå i korstog mot NRK, det er en lett beslutning for meg å ta å ikke stille opp for dem igjen. Mener de at prisen for å delta i debatter er å bli framstilt slik, så er prisen for høy, sier Toje, og avslutter:

- Jeg føler meg ikke kneblet, men jeg stiller ikke opp for NRK igjen. Det er ingen rettighet å få stille i debatter, men heller ingen plikt.

Takket nei til «Debatten» BI-professor og tidligere Civita-medarbeider Morten Kinander forteller at han også reagerte sterkt på den satiriske behandlingen av Toje.

- Først og fremst reagerte jeg på at det ikke var noen satire. Han ble brukt i nedlatende forstand og framstilt som en kald, kjip, kynisk dust, sier Kinander.

Professoren sier at episoden har gjort ham mindre villig til å stille opp for NRK, og viser til at han nylig sløyfet å delta i «Debatten» på NRK 1.

- Jeg ble invitert som en mulig alternativ stemme i flyktningdebatten, men etter at jeg så hva Asle måtte gjennomgå, takket jeg nei til det, sier Kinander.

- Håper det får en virkning Elin Ørjasæter er førstelektor ved Markedshøyskolen og ofte innom ulike fora for debatt.

Hun har selv fortalt Dagbladet at hun har følt seg latterliggjort i NRK, og sier nå at hun har sansen for Hustad og Tojes boikott.

- Jeg synes Toje sier det veldig godt med at det ikke er noen plikt å stille hos NRK. Noen som er etterspurt som rikssynsere, som Toje og Hustad, kan selvsagt velge hvor de vil stille opp, og jeg har stor forståelse for at de sier fra til NRK på denne måten, sier Ørjasæter.

Selv sier hun at hun har noen redaksjoner hun vet hun ikke vil stille opp for, inkludert nettopp «Salongen».

- Tror du Toje og Hustads totalboikott får noen virkning?

- Jeg håper det. Det er jo synd for NRK og det norske folk, for dette er to interessante stemmer i den offentlige debatten.

- Veldig synd Kulturredaktør Hege Duckert i NRK synes det er synd at samfunnsdebattanter som Toje, Hustad og Kinander kvier seg for å delta når NRK spør.

- Det er veldig synd. Vi er i en dialog med Asle Toje som vi håper fører fram, han har mye å bidra med hos oss, sier Duckert til Dagbladet.

Hun understreker at kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen har vært tydelig på at satiren må være fri.

- Det ligger i satirens vesen at den skal bruke sterke virkemidler, at den skaper reaksjoner og blir oppfattet forskjellig. Noen ganger er satire vellykket, andre ganger ikke. Men mange tidligere debatter har vist at satiren må være fri, sier kulturredaktøren.

- Stemmer det at innslaget og Toje og Hustads reaksjoner skaper frustrasjon internt i NRK?

- Det vil alltid foregå sterke diskusjoner internt i det journalistiske miljøet som NRK utgjør, men i min avdeling er det ingen stor diskusjon om dette for tiden, avslutter Duckert.

- Mange er frustrert Nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk kan på sin side bekrefte at Tojes reaksjon merkes i hans avdeling.

- Vi har opplevd å få nei på invitasjoner til Toje, og det er riktig at mange i nyhetsredaksjonen er frustrert over at han ikke vil stille. Men vi har god takhøyde for interne diskusjoner, og jeg kan ikke bestemme hva andre avdelinger skal drive med eller ikke av for eksempel satire, sier Kalbakk.

Han synes det er synd at Toje boikotter NRK.

- Han er en viktig og god stemme med mye kunnskap om utenrikspolitiske forhold. Jeg forstår mine medarbeideres frustrasjon, men jeg kan ikke styre hans valg. Vi kan bare appellere til ham om å bidra med sine synspunkter. Men hvis noen ikke vil stille hos oss, må vi også akseptere det, avslutter nyhetsredaktøren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!