Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Han brakte den nye arkitekturen til Norge

Men det tok lang tid før Lars Backer og funkis ble poppis.

SOMMERSTEMNING: Skansen lå på Kontraskjæret foran Akershus festning. I 1970 ble stedet jevnet med jorda. FOTO: MITTET & CO/OSLO MUSEUM
SOMMERSTEMNING: Skansen lå på Kontraskjæret foran Akershus festning. I 1970 ble stedet jevnet med jorda. FOTO: MITTET & CO/OSLO MUSEUM Vis mer

En historie kan fortelles slik: Lars Backer brakte funkisen til Norge. Han tegnet Skansen, Ekebergrestauranten og Horngården på Egertorget mot slutten av 1920-tallet. Backer og funkisgjengen møtte først motstand. Menn i dress og kvinner med hatt hygget seg på Skansen i 1927, men restauranten ble skjelt ut av synserne i media.

Ekebergrestauranten fikk mer ros og med Horngården i 1930 hadde «den nye tid» vunnet. Backer døde samme år av streptokokker, bare 38 år gammel. Skansen ble revet i 1970, med Riksantikvaren som pådriver! Dette var før funkis ble bevaringsverdig. I dag elsker vi funkis. Milliardær Christian Ringnes har restaurert Ekebergrestauranten, avisenes boligbilag dyrker lykkelige familier i hvitmalt nyfunkis og eplehagene fylles til trengsel med folkefunkis til tolv millioner per stykk.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?