DEBATT

Debatt: Skatt

Han burde slutte å syte og begynne å yte

Det er visst hardt å være milliardær under den mest milliardær-vennlige regjering Norge noen gang har hatt.

BETALE TILBAKE: Kapitaleiere som Stein Erik Hagen burde takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BETALE TILBAKE: Kapitaleiere som Stein Erik Hagen burde takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det virkelig interessante med Stein Erik Hagens mange utfall mot regjeringen er synet på verdiskaping og skatt: Verdier er noe han og andre kapitaleiere skaper. Skatt er en straff, noe de må gi til resten av oss. Det er urettferdig, derfor bør de betale mindre skatt.

Men sannheten er at Stein Erik Hagen burde betale betale mer skatt, ikke mindre. For ingen blir rike på egenhånd. De fleste har bare arvet rikdommen. Og alle som én baserer de rikdommen på at de tilegner seg overskuddet fra andres arbeid. Fra de ekte verdiskaperne.

I tillegg bygger de rikdommen på goder som vi andre betaler for gjennom skatteseddelen. Varene får de ut til markedet på veier som resten av oss har betalt for. Varme og lys kommer fra kraftutbygging og infrastruktur vi har betalt i fellesskap. De ansatte er utdannet på vår skatteregning. Blir noen syke, får de behandling på sykehus vi har betalt for. Og eierne kan sove trygt fordi fabrikkene og varelagrene deres blir beskyttet av politi og brannvesen, som resten av oss har betalt for.

Derfor burde kapitaleiere som Hagen takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Og det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer