Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Skatt

Han burde slutte å syte og begynne å yte

Det er visst hardt å være milliardær under den mest milliardær-vennlige regjering Norge noen gang har hatt.

BETALE TILBAKE: Kapitaleiere som Stein Erik Hagen burde takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BETALE TILBAKE: Kapitaleiere som Stein Erik Hagen burde takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid, skriver innsenderen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Det virkelig interessante med Stein Erik Hagens mange utfall mot regjeringen er synet på verdiskaping og skatt: Verdier er noe han og andre kapitaleiere skaper. Skatt er en straff, noe de må gi til resten av oss. Det er urettferdig, derfor bør de betale mindre skatt.

Men sannheten er at Stein Erik Hagen burde betale betale mer skatt, ikke mindre. For ingen blir rike på egenhånd. De fleste har bare arvet rikdommen. Og alle som én baserer de rikdommen på at de tilegner seg overskuddet fra andres arbeid. Fra de ekte verdiskaperne.

I tillegg bygger de rikdommen på goder som vi andre betaler for gjennom skatteseddelen. Varene får de ut til markedet på veier som resten av oss har betalt for. Varme og lys kommer fra kraftutbygging og infrastruktur vi har betalt i fellesskap. De ansatte er utdannet på vår skatteregning. Blir noen syke, får de behandling på sykehus vi har betalt for. Og eierne kan sove trygt fordi fabrikkene og varelagrene deres blir beskyttet av politi og brannvesen, som resten av oss har betalt for.

Derfor burde kapitaleiere som Hagen takke sine ansatte og alle som betaler inn skatt til fellesskapet for at vi dekker bordet for dem. Og det skulle bare mangle at de betaler tilbake en brøkdel av pengene de har tilegnet seg fra andres arbeid.

Men hva er egentlig takken? Noen syter og klager, som Hagen. Men mye viktigere: Mange av de aller rikeste snyter unna skatt fra fellesskapet. I enorme summer.

Forskere har vist at Skandinavias rikeste familier unndrar så mye som en tredel av skatten de skulle betalt, og at de 300 rikeste familiene i Norge har en skjult utenlandsformue på mange titalls milliarder kroner.

Også Hagen selv trikser med skatten: DN skrev nylig om hvordan Hagen-familien har unngått skatt på over 400 mill. kr. ved å flytte overskudd ut av landet, til Sveits.

Han vil altså kutte formueskatten av hensyn til norsk eierskap, samtidig som hans egen familie flytter enorme summer ut av landet. Omsorgen for fedrelandet stikker visst ikke særlig dypt.

Stein Erik Hagen burde slutte å syte og begynne å yte. Nå må det være slutt på tålmodigheten. Slutt på skattekutt til de rikeste.

Styrk Økokrim, så de kan slå til mot hvitsnippkriminelle og rike skattesnytere. Og tett hullene i lovgivningen slik at de rike faktisk må betale skatt på milliardutbyttene sine.

STEIN ERIK HAGEN: Husker ikke prislappen på kunstinstallasjonen han låner ut til Oslo kommune. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer