Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Statsminister Netanyahu vil annektere en tredel av Vestbredden:

Han dreper freds­håpet i Midtøsten

Annekteringen vil utslette alt håp selvstendighet og et verdig liv for den palestinske befolkningen.

PLANEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu legger fram forslaget om annektering av viktige områder på Vestbredden tidligere denne uka. AP PHOTO/ ODED BALILTY.
PLANEN: Israels statsminister Benjamin Netanyahu legger fram forslaget om annektering av viktige områder på Vestbredden tidligere denne uka. AP PHOTO/ ODED BALILTY. Vis mer
Meninger

Tirsdag er det nyvalg i Israel. Statsminister Benjamin Netanyahu er under sterkt press. Han er siktet for korrupsjon og det forrige forsøket på å få tilstrekkelig støtte i Knesset mislyktes. Derfor henter statsministeren fram et velkjent politisk våpen: En enda mer aggressiv politikk overfor den palestinske befolkningen. I en valgtale for noen dager siden lovet Netanyahu at Israel vil annektere Jordan-dalen og den nordre delen av Dødehavet på den okkuperte Vestbredden hvis han blir statsminister. Nesten 700 000 israelere har slått seg ned i ulovlige bosettinger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. De okkuperte områdene er fra før hjem for 2.5 millioner palestinere.

Det er slett ikke første gang Netanyahu kommer med store og aggressive løfter i en valgkamp. Han har flere ganger pisket opp frykten for palestinerne og behovet for annektering. Denne gangen er det likevel nye faktorer som gjør at truslene kan utvikles til en realitet. Den viktigste er at en anneksjon trolig vil få støtte fra USA og president Donald Trump. I sin tale gikk Netanyahu langt i å få fram dette, og siden har kilder i det amerikanske regjeringsapparatet uttalt at de var orientert om planen før den ble lagt fram offentlig.

Det var antakelig amerikansk støtte Netanyahu siktet til da han uttalte at det nå «er en historisk, enestående mulighet for å utvide Israels suverenitet over våre bosettinger i Judea og Samaria». Tanken er åpenbart at Israel må slå til mens det er sikkert at Trump sitter i Det hvite hus. Taper Trump det kommende presidentvalget, er det ikke sannsynlig at en demokratisk president vil akseptere planene om å utvide Israels territorium.

Planene om annektering berører om lag en tredel av Vestbredden og befolkningen der. Får Netanyahu viljen sin, vil palestinske befolkningssentre på Vestbredden bli liggende som isolerte øyer blant israelske bosettinger. Det vil i praksis drepe ethvert håp om en tostatsløsning og en robust fredsavtale. De restene som blir igjen når Israel har forsynt seg, er ikke egnet for noen statsdannelse.

Derfor har både palestinerne selv, de arabiske landene, EU og FN fordømt planene. Grunnen er åpenbar: Annekteringen vil utslette alt håp om selvstendighet og et verdig liv for den palestinske befolkningen. Den setter også Vesten på en politisk prøve. Russlands annektering av Krim blir sterkt fordømt. Vil det skje om Israel går fram på en liknende måte?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling