- Han dro fram penisen sin

Blondie-vokalist Debbie Harry snakker ut i ny bok. Der forteller hun om å være kvinne i en mannsdominert bransje, om rusmisbruk - og om David Bowies penis.

ÆRLIG: Debbie Harry forteller åpenhjertig om både lette og tunge temaer i boka «Face It», som kommer ut i oktober. Foto: Splash News / Pictures Los Angeles / NTB Scanpix
ÆRLIG: Debbie Harry forteller åpenhjertig om både lette og tunge temaer i boka «Face It», som kommer ut i oktober. Foto: Splash News / Pictures Los Angeles / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Han dro fram penisen sin, som om jeg var den offisielle «penisinspektøren». Størrelsen hans var notorisk, og han elsket å vise den til både menn og kvinner.

Sitatet er hentet fra Blondie-vokalist Deborah Ann Harrys bok «Face It», gjengitt av The Independent. Avsnittet gjenforteller en hendelse som angivelig fant sted i 1977, mens sangeren var på turné med musikerkollegene David Bowie og Iggy Pop.

STJERNE: David Robert Jones, bedre kjent som David Bowie, ga ut 27 studioalbum i løpet av sin lange musikalske karriere. I 2016 døde han etter en tids sykeleie. Her på Rainbow Theatre i London. Foto: Ilpo Musto / Rex / NTB Scanpix
STJERNE: David Robert Jones, bedre kjent som David Bowie, ga ut 27 studioalbum i løpet av sin lange musikalske karriere. I 2016 døde han etter en tids sykeleie. Her på Rainbow Theatre i London. Foto: Ilpo Musto / Rex / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge 74-årige Harry var den uortodokse gesten en respons på at hun delte sjenerøst med kollegene fra sitt private kokain-lager. Trioens faste New York-dealer hadde nemlig avgått ved døden.

Harry forteller at hun valgte å tolke blottingen som et «tegn på takknemlighet». Hun understreker at hun ikke ble støtt, og at hendelsen «smigret» henne.

- Han var en av mennene jeg så opp til i musikkbransjen. Helt klart et geni.

Til The New York Times sier hun imidlertid at hun var lettet over at Iggy Pop ikke fulgte Bowies eksempel.

- Da hadde jeg vært i mindretall.

Bowie gikk bort i 2016 etter en tids sykeleie.

Leflet med rus

Boka tar også for seg Harrys barndom. Ifølge The Washington Post måtte moren motvillig adoptere henne bort i 1945.

Harry, døpt Angela Tremble, var da tre måneder gammel.

Seinere vokste hun opp i Hawthorne, New Jersey. Det var her en konsert på Radio City Music Hall pirret interessen hennes for musikk og scenekunst.

Etter videregående flyttet hun til East Village på Manhattan. Her kom hun i kontakt med artister som Janis Joplin og grupper som The Velvet Underground.

FARVEL: - Se opp, jeg er i himmelen, synger David Bowie i siste musikkvideo «Lazarus» som ble sluppet kun tre dager før han døde av kreft. Produsenten Tony Visconti sier at David «lagde kunst av sin egen død». Video: Reuters Vis mer

Hun hang med Andy Warhol, og begynte etter hvert å «lefle» med tunge rusmidler - blant annet heroin.

- Heroinen var en stor trøst. Desperate tider krever desperate midler, som klisjeen sier, skriver hun ifølge The New York Times.

- «Macho» bransje

Harry beskriver 1970-tallet musikkindustri som svært mannsdominert, og forteller om de ulike måtene kvinnelige artister håndterte det.

- Patti Smith kledde seg maskulint. Min tilnærming var annerledes. Jeg valgte å framstå feminint, samtidig som jeg frontet et band ellers bestående av menn i en svært «macho» bransje, skriver hun ifølge The Washington Post i boka.

Selv mener hun at tekstene hennes var progressive, spesielt i sanger som handlet om menn.

- Jeg sa ting kvinnelige artister ikke sa på den tida. Jeg var ikke underdanig, jeg sang ikke om å trygle noen om å komme tilbake. Jeg sang om å kaste dem på dør.

Stalker ble hitlåt

I et intervju med The New York Times forteller Harry at hun har spart på fan-kunst i flere tiår. Barnetegninger, malerier og skulpturer har ligget i skuffen hennes i lang tid. Nå er flere av dem avbildet i boka.

- Jeg ser tilbake på det hele i et «romantisk lys». Vi sleit, men vi var lykkelige mesteparten av tiden, sier hun om forholdet med Chris Stein, som var gitarist i Blondie. De to gikk hver til sitt i 1987, dagen Andy Warhol døde.

Boka tar også for seg den sjeldne autoimmune sykdommen Stein ble rammet av i 1982 (pemphigus vulgaris), og en annen ekskjæreste som trakasserte og stalket Harry.

Sistnevnte ble inspirasjonen til hitlåten «One Way or Another» fra gjennombruddsalbumet «Parallel Lines» (1977).

Til tross for tunge temaer understreker hun at det romantiske lyset preger hvordan hun forteller historien sin.

- Jeg burde skrevet en advarsel på omslaget: Jeg aner ikke om noe av dette er sant eller ikke!

«Face It» kommer ut i oktober. Ifølge Rolling Stone Magazine består den av essay ført i pennen av Harry selv, samt intervjuer ved journalist Sylvie Simmons.

TREND: Det er en fiffig trend blant kjendismenn på sosiale medier. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer