Han endret vår forestilling om hva en stol kan være

Om hundre år vil verden se opp til tre nordmenn: Ibsen, Munch - og Peter Opsvik.

Tegning: Gunnlaug Moen
Tegning: Gunnlaug Moen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Å SITTE var ikke noe man drev mye med i gamle dager. Det var vanskelig å brødfø seg på den måten. Men det fantes mange sittevaner rundt om i verden: på huk, på kne, med beina i kryss. Bare i Vesten laget man en ISO-standard: Vinkelrett, oppreist positur. Med tilhørende etikette, også for barn: Sitt pent. Og stille.

Til dette trengte man et standard sitteredskap, kalt stol: Sete, fire bein, rygglene. Stolen var i århundreder et statussymbol, men ble i moderne tid en hverdagsting. Stadig flere måtte sette seg for å få jobben gjort. Ingen spurte om den tradisjonelle stolen svarte til kroppens behov. Vi satt fortsatt som faraoene.

SÅ HEVET en stillferdig nordmann røsten: Mennesket er ikke lagd for å sitte. Ikke lenge, i samme posisjon. Mennesket søker bevegelse - også sittende på rumpa. En god stol er den som lett lar deg innta dine favorittpositurer, og skifte mellom dem. Det beste sittestillingen er den neste!

Mannens navn var Peter Opsvik. Og så kunne vi sagt at resten er historie. Men foreløpig er det bare designhistorie, kjent for fagfolk, som jevnlig hedrer ham med priser, senest Jacob-prisen utdelt i Norsk Form på onsdag. Det var et åpent og gratis arrangement, med vin og sang og en sjelfull takketale fra Opsvik - «Thanks a Million» framført på sax. Men fester i formgivningmiljøet likner mest på firma- og hjemme-alene-fester. Ikke engang kulturkjerringene stiller opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer