STORE FORVENTNINGER: Chilenske Alejandro Aravena er direktør for neste års arkitekturbiennale i Venezia. Han skal tette kløften mellom arkitekturen og det sivile samfunn. Blant annet. Foto: Giorgio Zucchiatti/ La Biennale di Venezia
STORE FORVENTNINGER: Chilenske Alejandro Aravena er direktør for neste års arkitekturbiennale i Venezia. Han skal tette kløften mellom arkitekturen og det sivile samfunn. Blant annet. Foto: Giorgio Zucchiatti/ La Biennale di VeneziaVis mer

Han er «arkitekturkrigeren»

Biennalen i Venezia er neste års store arkitekturbegivenhet. Forventningene er høye, ikke minst takket være en offensiv og samfunnsengasjert sjef.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ARKITEKTUR: Hva er arkitekturens viktigste oppgave? Å skaffe folk tak over hodet? Dyrke det vakre?

Hadde målet bare vært tak over hodet, kunne vi alle bodd i brakker, og arkitektene ville vært like etterspurte som fyrbøtere og tømmerfløtere. Høyhusene kunne ingeniører tatt hånd om.

Folk flest beskylder gjerne arkitekter for å framheve det estetiske. Ikke det vakre, vel å merke, for mye av det de lager er bare pussigheter, merkelige påfunn som svir i øynene. Hvis det da ikke er direkte stygt, arrogante påfunn for å demonstrere overlegen smak. Ingen grunn til å gi disse elitistene frie tøyler.

Så skulle man tro at folk heller vil ha brakker. Men det vil de jo ikke. De vil ha det komfortabelt. De vil bo i gode nabolag. De vil at ting skal fungere. Og de har ikke noe imot det gjenkjennelig vakre, det være seg ornamenter i fasaden eller plettfri nyfunkis, en hvit kloss med vinduer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn