DEBATT

Coronaviruset:

- Han er blitt mer og mer desperat

Rusavhengige er satt i en hjelpeløs tilstand.

Oslo 20181020
Brugata i Oslo sentrum . Utesteder har stengt etter mye kriminalitet , vold og trusler
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oslo 20181020 Brugata i Oslo sentrum . Utesteder har stengt etter mye kriminalitet , vold og trusler Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mens de fleste av oss utholder et liv i halvveis karantene, lever mange med rusrelaterte problemer et liv i desperasjon. Nå må legene tre i karakter og sørge for at også de mest sårbare blant oss kan klare seg gjennom de ekstraordinære tidene. Det er derfor Norsk forening for allmennmedisin har anbefalt at fastleger skriver ut morfintabletter til de heroinavhengige som ellers opererer i de svarte rusmarkedene. Samtidig driver Helsetilsynet klappjakt på leger som har hjulpet folk vekk fra de åpne rusmiljøene.

Skyggeutvalget har den siste tiden blitt kontaktet av en god del mennesker med stort forbruk av medisiner i hverdagen. De fleste lever en ordnet tilværelse, gjerne for første gang i livet. Deres liv er snudd på hodet, men ikke av coronaviruset. De har fått kullkastet tilværelsen av Helsetilsynet. Helsetilsynet har nemlig tatt retten til å forskrive morfin- og andre sterke medisiner («a- og b-preparater») fra en lokal fastlege.

Jeg har fått lov til å fortelle hva dette har gjort med livet til en av denne legens pasienter.

«Stein» er i 60-åra og har brukt amfetamin i minst 45 år. Han ble medisinert allerede som barn og har hatt et stort forbruk av amfetamin og liknende medisiner i hele voksentilværelsen, inkludert heroin. Han har hatt et variert utvalg av jobber, både i underverdenen og det ordinære arbeidslivet, men hele tiden mens han har medisinert seg selv med injeksjoner («satt sprøyter»). Ferden til Stein endte til slutt på gata, og han har rukket å bli en både kjent og fryktet person i rusmiljøet i byen han bor. Stein kan være oppfarende og havner rett som det er i konflikter. Han har flere dommer for vold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer