Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Han er bokmillionær, men bor på 45 kvadrat

Jan-Erik Fjell klar med sin andre krimroman.

UTE MED NY BOK: Jan-Erik Fjell er i disse dager aktuell med oppfølgeren til suksessboka «Tysteren». Men «Skyggerom» har ikke vært en lett bok å skrive.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
UTE MED NY BOK: Jan-Erik Fjell er i disse dager aktuell med oppfølgeren til suksessboka «Tysteren». Men «Skyggerom» har ikke vært en lett bok å skrive. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): -Ser du hvor nervøs jeg er, eller?

Det er gått to år siden Jan-Erik Fjell brakdebuterte med «Tysteren» - boka som fikk Bokhandlerprisen, strålende kritikker og et opplag på 130 000 eksemplarer. Ifølge tall fra Bokhandlerforeningen er det bare Jo Nesbø som har solgt flere eksemplarer av en krimbok de siste fem åra. Nå er det oppfølgeren «Skyggerom», som settes ut i butikkhyllene.

- Ufin og dum i kjeften - Da jeg skrev «Tysteren» var det ikke en gang en hobby. Jeg skrev bare innimellom hvis jeg hadde lyst. Men nå er det blitt en fulltidsjobb. Og det er litt skummelt. Selv om jeg er veldig fornøyd med boka, altså.

Fredrikstad-forfatteren har rullet inn på uteserveringen i Oslo sentrum og bestilt vann «med masse is. Isvann!».  Nå sitter han med armene på bordet og leter etter ordene som best beskriver hans krimhelt - Kripos-etterforskeren Anton Brekke.

- Jeg ville ha en som var ufin og dum i kjeften.

- Venner sier det er mye av deg i Anton Brekke?

- Ja, det er nok mye av meg i Anton. Jeg tror det automatisk blir mye av den som skriver i hovedkarakteren. Det faller meg i alle fall veldig lett å skrive dialogen til Anton Brekke. Da koser jeg meg ordentlig, sier Fjell.

Anton Brekke er stjerneetterforskeren, kjent for sine vitser og et aldri så lite gambling-problem.
I «Skyggerom» må han se på at ekskona flytter inn i villaen til en av Oslos mest velstående menn.

Selv bor Jan-Erik Fjell fremdeles på 45 kvadratmeter. Og millionene han tjente på «Tysteren», er han forsiktig med å bruke.

- Jeg tar en bok av gangen, man vet jo aldri hvordan det går. Men jeg føler at jeg har kjøpt meg litt skrivetid. Og så har jeg skrevet kontrakt med forlaget på fem bøker totalt, forklarer han.

I gang med nummer tre Bok nummer tre om Anton Brekke er allerede påbegynt. Men «Skyggerom» var ingen lett bok å skrive. Etter et halvt års arbeid forkastet han 100 sider manus og begynte på nytt.

- Jeg har tenkt at hvis jeg klarer å skrive bok nummer to, så klarer jeg nummer tre, fire og fem også.

- Den vanskelige andreboka?

- Ja, den har vært vanskelig. Men faen så bra det ble til slutt. Han ler fleipende.

- Nei, det må du ikke skrive. Men jeg tenker bok hele tiden. Absolutt hele tiden. Og jeg blir nok litt bipolar i skriveperioder. Da går det veldig opp og ned. Jeg leste i Dagbladet om Unni Lindell som sa at hun ofte tenker «dette går ikke». Det var litt deilig å se at flere opplever det samme. Jeg kan ha skrevet et ok kapittel, men etter å ha lest det tenker jeg gjerne at det er helt forferdelig. Da må jeg sende det til redaktøren min, og få positiv tilbakemelding. Hvis ikke henger jeg med leppa.

Les anmeldelsen av «Skyggerom» her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media