TONEANGIVENDE KRITIKER: James Wood runder 50 i november. Han har markert seg som en anmelder og essayist med en distinkt stemme og har flere bøker bak seg. Nylig var han i Norge på de norskamerikanske litteraturdagene. Foto: Fredrik Wandrup
TONEANGIVENDE KRITIKER: James Wood runder 50 i november. Han har markert seg som en anmelder og essayist med en distinkt stemme og har flere bøker bak seg. Nylig var han i Norge på de norskamerikanske litteraturdagene. Foto: Fredrik WandrupVis mer

Han er den heteste litteraturanmelderen i USA og batterist i en norsk supergruppe

James Wood er Knausgårds profet i USA.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi befinner oss på utstedet Last Train i Oslo. En lang kupé av et lokale, med en ølskummende bar i midten og en liten scene ved vinduet ut mot gata. Der sitter Karl Ove Knausgård og snakker med James Wood, den britiske kritikeren som er blitt «Min kamp»-forfatterens profet i USA, med sin begeistrede lesning som sto på trykk i selveste The New Yorker.

De snakker ikke om litteratur, men om musikk. Lokalet er svettende fullt av folk, både ølhunder, litterater, rockere og vanlige natteravner.

For å komme inn i det hardt pressede lokalet, må man kjøpe en LP, altså en vinylplate, med gruppa The Fun Stuff, som snart skal opptre. Med James Wood bak trommesettet.

Wood er opphavet til bandnavnet. Gruppa er oppkalt etter essayet «The Fun Stuff: Homage to Keith Moon». Wood forteller hvordan han som liten gutt i England ble oppdratt til å spille piano og synge i kirkekoret i sin engelske «katedralby». Men egentlig ville han spille trommer. Trommer var «bråk, fart, opprør», gjennom trommene blir enhver hensatt til «barndommens uskyldige form for vold», som han skriver.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn