Han er den nye Nesbø

Jørn Lier Horst viser at han er blant landets aller fremste krimforfattere.

TOPPKRIM:  I fjor ble Jørn Lier Horst tildelt Rivertonprisen og Glassnøkkelen for «Jakthundene». Nå er han ute med ny krim. «Hulemannen» er minst like god, mener anmelderen. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
TOPPKRIM: I fjor ble Jørn Lier Horst tildelt Rivertonprisen og Glassnøkkelen for «Jakthundene». Nå er han ute med ny krim. «Hulemannen» er minst like god, mener anmelderen. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les intervju med Jørn Lier Horst her.

ANMELDELSE: Kanskje er det provoserende for en krimforfatter å bli sammenlignet med Jo Nesbø, uansett hvilket utfall sammenligningen får. Det er en lettvint sammenligning som det er fristende å ty til. Derfor er den brukt mange ganger av anmelderne, men ytterst sjelden har den hatt noe for seg.

I Jørn Lier Horsts tilfelle har den det. Og det av flere årsaker.  

Hardt arbeid

For det første har Lier Horst, siden han debuterte i 2004, stort sett skrevet en kriminalroman i året. Alle har ikke vært like gode. Hans største svakheter har vært at det har vært litt for lettbeint rent språklig og at romanene har manglet den intense spenningen som kjennetegner for eksempel Nesbøs.

Men Lier Horst må være enhver forlagsredaktørs drøm, for han har skrevet ufortrødent videre og romanene har blitt stadig bedre. Med fjorårets utgivelse nådde han etter min mening for første gang Nesbøs nivå. «Jakthundene» hadde alt det som kjennetegner en krimsuksess: Den var smart, kjapp, tett og skummel. De språklige klisjeene var færre, plottet var bunnsolid og spenningsnivået i teksten mye høyere enn i de tidligere romanene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer