FELTEN:  Benicio del Toro spiller frustrert hjelpearbeider i «A Perfect Day». Selv liker han best historiene der helten ikke får det han vil ha. Foto: NTB Scanpix
FELTEN: Benicio del Toro spiller frustrert hjelpearbeider i «A Perfect Day». Selv liker han best historiene der helten ikke får det han vil ha. Foto: NTB ScanpixVis mer

Han er en av Hollywoods største. Derfor ble Benicio del Toro skuespiller

Kinoaktuelle Benicio del Toro (49) synes det er kjedelig med folk som får til alt de prøver på.

CANNES (Dagbladet): Med én gang Benicio del Toro prøvde seg som skuespiller, visste han at det var dét han skulle bli. Han var atten år gammel.
 
- Jeg kunne ikke spille gitar, jeg kunne ikke spille piano, og jeg kunne ikke spille fotball, sier han til Dagbladet.
 
- Og jeg tror den eneste grunnen til at jeg havnet i en teatertime, var at jeg trodde det ville være lett. Det var ingen lekser jeg kunne gjøre feil. Men så var det en lærer som fortalte meg at dette var den rette alderen for å lære å spille, og jeg ble slått av at det var en slags vitenskap bak det, og at det var noe jeg kunne lære. Det fikk meg til å ta det alvorlig.

Nød og humor Del Toro er kjent for filmer som «The Usual Suspects» og «Frykt og avsky i Las Vegas». Til helgen er han kinoaktuell med dramakomedien «A Perfect Day», en historie om hjelpearbeidere som opplever at det meste går galt.

I forbindelse med filmingen snakket han med en rekke hjelpearbeidere om hverdagen deres.

- Jeg var overrasket over hvor mye humor det var i historiene deres, sier han.

- Kanskje tyr de til humoren for å takle det fryktelige som skjer rundt dem, alt som er så tungt. De må finne humor selv i det som er frustrerende.

Mange hjelpearbeidere opplever at de gjør enorme anstrengelser uten at det bedrer situasjonen i området der det er. Det er en erfaring som fascinerer del Toro.

- Livet er jo sånn, sier han.

- Vi hører hele tida at vi må vinne, vinne, vinne. Selv tenker jeg at det handler om å prøve, prøve, prøve.

Skuespilleren trekkes mot bøker som handler om innsats som ikke nødvendigvis fører fram, som «Huckleberry Finn» og bøkene til Jack London.

- Spørsmålet er heller om man lærer noe underveis. Jeg liker også sanger som handler om slike ting, om å ville ha jenta og ikke få henne. Det å ville ha en jente og få henne, det er for enkelt. Det er nederlagene som er interessante. Du kommer aldri til å lære noe hvis du ikke feiler.

Overrasket av suksessen Som ung skuespiller drømte han aldri om å havne på Oscar-utdelingen eller Cannes-festivalen.

- Jeg visste bare at det var dette jeg ville drive med, sier han.

- Om jeg så ville være henvist til å stå og mime i fornøyelsesparker, ville det være greit for meg. Så når jeg ser meg tilbake synes jeg det har vært en utrolig reise.

Han er den første skuespilleren i sin familie.

- Jeg kommer ikke fra noen teaterfamilie, jeg hadde ingen referanser i denne verdenen. Jeg har lært underveis, og jeg har vært veldig heldig. Jeg har tatt sjanser, og noen av dem har betalt seg. Så dette er ikke noe jeg tar for gitt.