SVART MOT HVITT: Jan Groths festspillutstilling i Bergen Kunsthall er et omsluttende totalverk der den tynne svarte linja over en stor hvit flate er premiss og minste felles multiplum. Bronseskulpturene «Open» (til venstre) og «Closed» rammes inn av to store veggtegninger.
SVART MOT HVITT: Jan Groths festspillutstilling i Bergen Kunsthall er et omsluttende totalverk der den tynne svarte linja over en stor hvit flate er premiss og minste felles multiplum. Bronseskulpturene «Open» (til venstre) og «Closed» rammes inn av to store veggtegninger.Vis mer

Han er en av Norges største kunstnere. Endelig er han å finne på festspill-utstillingen i Bergen

I Jan Groths kunst blir streken spor etter bevegelser i sinnets og sjelens irrganger. Årets festspillutstilling i Bergen inviterer deg til å bli en prikk på et ark.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En strek er en prikk som har gått seg en tur, skal Paul Klee ha sagt om tegning. Den gamle modernist-mester hadde et spesielt lett og lekent forhold til det å trekke streker opp på et stykke papir – en typisk Klee består gjerne av små drodlerier og ornamentale komposisjoner som er som små melodier over papiret; fortellinger fra en mangeartet verden, full av vesener, overraskende avstikkere og komposisjonell eleganse. Klee er for mange selve eksempelet på hvor mye det går an å få ut av lite, bare man har tillit nok til egen kunstneriske intuisjon, og mulighetene som kan ligge i det enkleste av midler.

Å tenke på Paul Klee i forbindelse med årets festspillutstilling i Bergen oppleves kanskje som en unødvendig avstikker. Men likevel, i norsk kunst kjenner jeg ikke til noen som har viet seg så kompromissløst over så lang tid til noe så visuelt enkelt og materielt spinkelt som streken, som Jan Groth.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn