POPULÆR I DANMARK : Jakob Oftebro har fått hovedrollen i et av tidenes største danske film- og tv-produksjoner. Foto: Lise Åserud / Scanpix
POPULÆR I DANMARK : Jakob Oftebro har fått hovedrollen i et av tidenes største danske film- og tv-produksjoner. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Han er en av Skandinavias beste skuespillere

Jakob Oftebro går fra trekantdrama i Norge til trekantdrama i Danmark.

(Dagbladet): I går ble det klart at den norske skuespilleren Jakob Oftebro, kjent fra «Kon-Tiki» og nå aktuell i «Victoria», har fått en av hovedrollene i den nye danske storsatsningen «1864».

- Jakob er en av de beste skuespillerne i Skandinavia. Han gjorde det fremragende både i «Max Manus» og «Kon-Tiki», og i tillegg snakker han dansk, sier Peter Bose, en av produsentene for prosjektet, til Dagbladet.

- Han er den sterke og kjekke «1864» skal både bli en tv-serie i åtte episoder, og så munne ut i en spillefilm, og er med et budsjett på 173 millioner kroner en av tidenes største danske film- og tv-produksjoner. Storsatsingen produseres av Miso film og skal sendes av Danmarks Radio (DR), som de siste årene har laget internasjonale suksess-serier som «Broen», «Forbrytelsen» og «Borgen».

Peter Bose forteller at «1864» skal bli en episk kjærlighetshistorie, med den 2. slesvigske krig som bakteppet. I krigen, som kulminerte med Slaget ved Dybbøl i 1864, tapte Danmark en tredjedel av sine landområder.

Oftebro har fått rollen som Laust, som sammen med broren Peter (Jens Frederik Sætter-Lassen), verver seg til det danske militæret.

Bose forteller at begge brødrene er forelsket i den samme jenta, Inge, som spilles av Marie Tourell Søderberg.

«1864» : Jakob Oftebro mener at han ikke kan kjenne seg igjen i rollen han skal spille i det nye danske prosjektet, der han i følge produsenten spiller «han kjekke og sterke». Foto: Tore Meek / NTB scanpix
«1864» : Jakob Oftebro mener at han ikke kan kjenne seg igjen i rollen han skal spille i det nye danske prosjektet, der han i følge produsenten spiller «han kjekke og sterke». Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Hun er også forelsket i begge to, Laust (Oftebro) som er den sterke og kjekke, og Peter (Sætter-Lassen) som er en intellektuell type. «1864» er mer en kjærlighetshistorie enn et krigsdrama, sier Bose.

- Han har det som skal til internasjonalt Bose har tidligere jobbet med Oftebro som co-produsent i «Max Manus» (2008) og produsent i «Varg Veum: Svarte Får» (2010), og mener Oftebro har utviklet seg enormt som skuespiller de siste årene.

- Han har helt klart det som skal til for å hevde seg også internasjonalt, sier Bose.

Da Dagbladet konfronterer Oftebro med skussmålene fra sin danske produsent, er dette svaret:

- Er det sant? Det er utrolig hyggelig at han sier det. Jeg er uansett veldig beæret for at de har valgt meg, og at jeg får være en del av dette prosjektet.

Oftebro har bodd i Købehavn i mange år, der han også har gått på teaterskole. I «1864» får han spille mot en av sine tidligere klassekamerater, Pilou Asbæk, kjent som spindoktoren Kasper Juul i serien «Borgen». Sidse Babett Knudsen som spiller statsminister Birgitte Nyborg i samme serie er også en av Oftebros motspillere.

NYKOMMER: «1864» blir det største prosjektet Marie Tourell Sødeberg har gjort. Foto: Privat
NYKOMMER: «1864» blir det største prosjektet Marie Tourell Sødeberg har gjort. Foto: Privat Vis mer

- Jeg gikk på teaterskolen med Pilou, så han kjenner jeg godt. Jeg gleder meg til å spille sammen med ham, det blir første gang siden teaterskolen, sier Oftebro, som mener at han ikke kan kjenne seg igjen i rollefiguren sin.

- Kjekk? Nei. Sterk? Nei. Så jeg vet ikke hvorfor de valgte meg, sier Oftebro og ler.

Fra trekantdrama til trekantdrama - Du er nå aktuell med «Victoria», som er et slags trekantdrama, og så går du til et nytt trekantdrama. Har du spesialisert deg på det?

- Nei, det har jeg ikke. Selv om det sikkert hadde blitt en morsomt overskrift, sier han.

Oftebros motspiller, Marie Tourell Sødeberg, gikk ut fra teaterskolen i fjor, og er seriens nykommer. Hun tror det kan komme godt med at Oftebro har erfaring spesielt på trekantdramaer.

- Det legger opp til noen spennende samtaler, og det er en glimrende kapasitet at han har erfaring med det. Jeg tror likevel det viktigste er at vi har god kontakt og at vi føler oss bra sammen. Men jeg gleder meg til å høre hva han har å si om det, sier hun til Dagbladet.

- Det er allerede et spesielt bånd mellom oss De to skuespillerne kjente ikke hverandre fra før, men Tourell Sødeberg mener de allerede har funnet tonen.

SKRYTER: Jonas Allen (f.v) og Peter Bose produserte Varg Veum-filmen «Falne Engler». Bose mener Oftebro har det som skal til for å slå an internasjonalt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SKRYTER: Jonas Allen (f.v) og Peter Bose produserte Varg Veum-filmen «Falne Engler». Bose mener Oftebro har det som skal til for å slå an internasjonalt. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Det er allerede et spesielt bånd mellom oss. Jeg er så glad og takknemlig for å få lov til å spille denne rollen, sier hun.

- Har du sett noen av filmene Jakob Oftebro har spilt i?

- Nei, det har jeg ikke, men jeg gleder meg til å se «Kon-Tiki» som kommer hit snart. Og så gleder jeg meg til å se «Erobreren», jeg elsker bøkene, sier hun, og legger til:

- Dette er den største rollen jeg noensinne har gjort. Jeg er ikke nervøs enda, men det sitrer litt i kroppen. På en god måte, sier hun.

Oftebro er også svært fornøyd med sin motskuespiller.

HAR ROLLE: Pilou Asbæk, kjent fra TV-serien «Borgen» som spindoktoren Kasper Juul. Foto: NRK
HAR ROLLE: Pilou Asbæk, kjent fra TV-serien «Borgen» som spindoktoren Kasper Juul. Foto: NRK Vis mer

- Jeg gleder meg skikkelig til å spille mot henne. Hun har en fantastisk energi, sier han.

I det danske prosjektet skal Oftebro snakke dansk. Det tar han med knusende ro. Men om han skal satse på flere roller i Danmark er han foreløpig taus om. 

- Jeg satser ikke på noenting, som freelanser er man alltid usikker på neste jobb, så nå må jeg bare nyte at jeg har jobb og glede meg over det, så får vi se hva som skjer, sier han, og legger til:

- Men det er deilig å være norsk i Danmark!

HAR ROLLE: Sidse Babett Knudsen, også kjent fra TV-serien «Borgen», som statsminister Birgitte Nyborg. Foto: NRK
HAR ROLLE: Sidse Babett Knudsen, også kjent fra TV-serien «Borgen», som statsminister Birgitte Nyborg. Foto: NRK Vis mer