Han er en av verdens største hobbymagikere

I dag feirer Ben Heck tiårsjubileum med eget TV-show på nett.

HOBBYENTUSIAST: I det nye nett-TV-showet «The Ben Heck Show» sprer konsollmodderen Ben Heck entusiasme for elektroniske gjør-det-selv-prosjekter.
HOBBYENTUSIAST: I det nye nett-TV-showet «The Ben Heck Show» sprer konsollmodderen Ben Heck entusiasme for elektroniske gjør-det-selv-prosjekter.Vis mer

||| Det var det herrens år 2000 og 24-åringen Benjamin Heckendorn (bedre kjent som Ben Heck på nett) var lei av indiefilmene han jobbet med. Så, i stedet bestemte han seg for å friske opp de gamle gjør-det-selv-kunnskapene sine.

Han hadde puslet med hobbyelektronikk da han var yngre, og bestemte seg for å se om han kunne lage en laptoputgave av en Atari 2600, fordi «jeg ikke trodde noen brydde seg om Atari lenger». Han tok feil.

- Jeg lagde en liten Geocities-hjemmeside for prosjektet, og fikk en enorm respons. Jeg kunne ikke tro det, fortalte Heck nettstedet Switched da han nylig besøkte World Maker Faire-messa i New York. Etter Atari-laptopen har han blitt nettkjendis på å skru, knote og lodde seg til alt fra laptoputgaver av Xbox 360-konsoller til en egendesignet pinballmaskin med skuespilleren Bill Paxton (han fyren som sier «Game over, man!» i «Aliens») som tema.

Hecks varemerke er og blir at han tar relativt store, klumpete spillkonsoller og krymper dem drastisk i størrelse ved å fjerne alt det unødvendige.

Der de fleste av oss blir nervøse av tanken på å rive dekselet av Xboxen vår, lodder og klipper Heck i interne kretskort med stø hånd. Han omplasserer harddisker, bytter ut strømforsyninger og bygger nye (og ofte penere) deksler, før herligheten postes online.

Der blir den øyeblikkelig omtalt på alt som kan krype og gå av tekno- og spillbogger.

Selv om modifikasjonene til Heck er kule nok i seg selv, ligger nok også en del av fascinasjonen med ham i at han representerer en god gammeldags teknologisk eventyrlyst som har druknet i dagens mer forbrukervennlige elektronikk. Det å skitne til fingrene med loddebolter og skrujern er strengt tatt ikke nødvendig i dag, så når noen likevel kaster seg i det blir det nærmest eksotisk å se på.

Han er en av verdens største hobbymagikere

Om man så legger til at Heck er sympatisk og velartikulert (en nerdete Conan O'Brian-type) og har horder av fans på nett (mange av dem har selv begynt å modifisere spillkonsoller), er det derfor ikke så rart at han nå har fått sitt eget TV-show online.

Med «The Ben Heck Show» håper han å inspirere andre til å tukle mer med forbrukerelektronikken de har i hjemmene sine. Under Maker-messa snakket han med nettstedet Mashable om motivasjonen for showet:

- I gamle dager satte du sammen en Apple-datamaskin selv, og du programmerte den selv. Nå om dagen er det ti lag med hardware-abstraksjoner mellom brukeren og datamaskinen. Jeg tror det vil være bra å avmystifisere det litt.

Jeg vil få folk til å åpne greiene sine og se at «hei, det er ikke rakettvitenskap» (med mindre de bygger raketter) og bruke evnene sine til å bygge og skape ting.

I form kan showet minne litt om en lavbudsjetts «Mythbusters», hvor en entusiastisk Ben Heck (likevel ikke Jan Erik Larssen-entusiastisk) tar imot ulike utfordringer fra seerne. Disse varierer fra å bygge en enhånds Xbox 360-kontroller for en mann som har blitt lam i høyrearmen til å konstruere en arbeidsbenk for å skjære ut egendesignede konsolldeksler.

Steg for steg tar han seeren gjennom hva som må gjøres, en gullgruve for alle som føler en elektronisk utforskertrang, og artig for oss som bare er litt nysgjerrige. Mulighetene for prosjekter er nærmest uendelige, og ofte kan man ende opp med småsære dingser som faktisk har en nytteverdi - dingser som ellers antakelig ikke ville sett dagens lys. Som han sa til Mashable:

- Ofte har ikke store selskaper nok ressurser, eller de har ikke lyst til å bruke tid på småting. Om markedet ikke er stort nok, lar de være å gjøre noe med det. Det er her moddere, entusiaster og entreprenører kommer inn. Om noe ikke eksisterer betyr det ikke at det er en dårlig idé, det betyr bare at det ikke er noen som har gjort det ennå.

Hjemmesiden til Ben Heck finnes på
benheck.com.

LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen her hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:
LES DAGENS FREDAG: Denne artikkelen her hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: Vis mer