Med sin overbevisende seier i primærvalget i New York tok Donald Trump enda et steg mot den republikanske nominasjonen. Spørsmålet kommer derfor stadig nærmere: Hvordan blir utenrikspolitikken til president Donald Trump?
Trump har lovet å knuse Den islamske staten (IS). Han har sagt at han på grunn av sin erfaring som forretningsmann er den som kan lage en avtale med den russiske presidenten, Vladimir Putin. Og han har oppfordret Japan og Sør-Korea til å skaffe seg sine egne atombomber, som et svar på atomvåpenprogrammet til Nord-Koreas diktator Kim Jong Un. Men viktigst for Norge og Europa er det at Trump synes å mene at USA bør ha et mye mindre ansvar for NATO og for sikkerheten i Europa enn USA har hatt etter 2. verdenskrig.
Som en blanding av populistisk pregete påstander og en slags besvergelser, har Trump formulert sin utenrikspolitikk. Ofte er uttalelsene omtrentlige, og ikke preget av dyp innsikt. Dessuten bærer de preg av ren skryt, som når Trump forsøker å gi inntrykk av at han er den eneste som kan snakke med Putin - som han for øvrig understreker at han respekterer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger