Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Han er en elefant i en glassbutikk

Hvis vi skal ta Donald Trump på alvor så vil han revolusjonere amerikansk utenrikspolitikk.

I FOKUS: Donald Trup på hjemmebane i New York, der han vant stort tirsdag kveld. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Scanpix
I FOKUS: Donald Trup på hjemmebane i New York, der han vant stort tirsdag kveld. Foto: Spencer Platt/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Kommentar

Med sin overbevisende seier i primærvalget i New York tok Donald Trump enda et steg mot den republikanske nominasjonen. Spørsmålet kommer derfor stadig nærmere: Hvordan blir utenrikspolitikken til president Donald Trump?

Trump har lovet å knuse Den islamske staten (IS). Han har sagt at han på grunn av sin erfaring som forretningsmann er den som kan lage en avtale med den russiske presidenten, Vladimir Putin. Og han har oppfordret Japan og Sør-Korea til å skaffe seg sine egne atombomber, som et svar på atomvåpenprogrammet til Nord-Koreas diktator Kim Jong Un. Men viktigst for Norge og Europa er det at Trump synes å mene at USA bør ha et mye mindre ansvar for NATO og for sikkerheten i Europa enn USA har hatt etter 2. verdenskrig.

Som en blanding av populistisk pregete påstander og en slags besvergelser, har Trump formulert sin utenrikspolitikk. Ofte er uttalelsene omtrentlige, og ikke preget av dyp innsikt. Dessuten bærer de preg av ren skryt, som når Trump forsøker å gi inntrykk av at han er den eneste som kan snakke med Putin - som han for øvrig understreker at han respekterer.

Uttalelsene bærer også preg av en likegyldighet eller uvitenhet om konsekvensene, som når han oppfordrer Japan og Sør-Korea til å skaffe seg sine egne atomvåpen. Eller av en likegyldighet til moralske spørsmål og verdier, som når han vil innføre tortur mot mistenkte terrorister som er «helvetes mye verre» enn waterboarding, og den torturen som George W. Bush aksepterte da han var president.

Som president Barack Obama har oppsummert det når det gjelder blant annet Trumps oppfordring til Japan og Sør-Korea om å skaffe seg sine egne atomvåpen:

- Trump kan ikke mye om utenrikspolitikk, om atompolitikk, om den koreanske halvøy, eller om verden i det hele tatt, sier Obama.

Et atomvåpenkappløp i Øst-Asia vil være drepende for det kjernefysiske ikke-spredningsarbeidet over hele verden. Det vil dessuten ikke være i USAs interesse i Øst-Asia, siden det også vil begrunne kinesisk kjernefysisk opprusting.

Trumps sentrale slagord er løftet om å gjøre USA sterkt igjen. Det gjelder framfor alt i økonomien, men også i verden. Men det er noe paradoksalt over besvergelsen med å styrke USAs posisjon i verden. For samtidig som Trump lover å løfte USA til nye høyder, så skal han spare penger med å trekke seg tilbake fra verden.

Donald Trump ser ut til å ville reforhandle sikkerhetsavtalene med både NATO, Japan, Sør-Korea og Saudi-Arabia, altså USAs nærmeste allierte ved siden av Israel, fordi avtalene er «urettferdige, økonomisk, for oss», som han har sagt. Det skjer i ei tid da NATO for første gang er tilbake til sitt opprinnelige oppdrag, å forsvare medlemslandene mot det som blir oppfattet som et mer aggressivt og stadig med uforutsigbart Moskva.

Trumps poeng er kjøpmannens, og på et vis begripelig, nemlig at alle skal betale for sin egen sikkerhet. Som Jeet Heer skriver i en analyse i New Republic så betyr det at en president Trump - hvis vi skal ta hans ord på alvor - blir den første isolasjonistiske president i USA siden Franklin D. Roosevelt. Siden 2. verdenskrig har samtlige amerikanske presidenter ment at USA har et særlig ansvar for å forsvare en kapitalistisk verdensorden med frihandel og støtte til sine allierte, fordi dette har tjent USAs økonomiske og politiske interesser.

I den grad Trump har en utenrikspolitisk tenking som ikke er improvisert fra mikrofonstativ til mikrofonstativ, ser den altså ut til å være nærmest revolusjonær. Men det er ennå mange forbehold om Trump. Hvis han virkelig blir republikanernes presidentkandidat i sommer, vil han få et mer profesjonelt rådgiverkorps, og kanskje også bli bedre brifet for han skyter verbalt fra hofta, slik han pleier.