Han er en naturbegavet ordkunstner

Jon Ewo inspirert av Notorious B.I.G. i lettlestbok med blytungt tema.

LETTLESTBOK: Jon Ewo har latt seg inspirere av den amerikanske rapartisten Notorious B.I.G. i sin nye lettlestbok for ungdom.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
LETTLESTBOK: Jon Ewo har latt seg inspirere av den amerikanske rapartisten Notorious B.I.G. i sin nye lettlestbok for ungdom. Foto: Truls Brekke/DagbladetVis mer

ANMELDELSE: «(Fatter) skifta ut mutter med en/ slankere kutter som sikkert sutter/ på gubbens tutter og ikke har noe imot/ en oldis som antagelig slutter å pule henne før han har starta. /Jævla taper.» 

Sier Kim. Han er 19 og hardcore. Han og gjengen — minimafian — lever av å rane gamle gubber og å stjele elektronisk stæsj.

Nå skal noe seriøs shit happen. Kim utfordrer ligalederen Bignose. Det blir blodig.  

Notorious B.I.G.
Kims fortelling utgjør første del av «Respekt». Den er nummer tre i spenningsserien «Skumring» etter Tor Arve Røsslands «Gamer», og Widar Aspelis «Psyko». Serien er støttet av foreningen Leser søker bok, og er bevisst tilrettelagt for lettlesere. Det betyr at forfatterne må tenke korte setninger og enkle ord.  

Han er en naturbegavet ordkunstner

I så måte er Ewos «rappefortelling» forbilledlig.

Han er en naturbegavet ordkunstner, og skriver i etterordet at han har blitt inspirert av den avdøde amerikanske rapperen Notorious B.I.G. «Respekt» er laget som en lang rappelåt med delvis bevisst haltende rim og rytmiske, korthugde setninger om det beinharde livet på gata.  

Pedagogisk
Men dette er ingen romantisering av dop og vold og drap. Ewo har lagt inn en psykologiserende sårhet her. Om faren som dunka løs på Kim, siden på lillebroren Zapper. Siste del er Zappers historie. Han vil hevne storebroren, og han trenger respekt: «For å få inn juice i slaget ser jeg for meg faren vår. / Det er fatterns tryne jeg ser når jeg tar kjeven/ til Klaus med det tredje slaget.»  

Så gjenstår det å se da, om Ewo har catcha språket og livsfølelsen til hardcorefolka.

Eller om de tenker som Zapper at: «Jeg hater sånne folk som tror at de veit noe. Møkkafolk.»