- Han er fantastisk

Hollywood-filmskaperen Guillermo Del Toro skryter av skandinaviske skuespillere, deriblant Aksel Hennie.

SER UTENFOR HOLLYWOOD: Guillermo Del Toro ser gjerne etter skuespillere utenfor Hollywood. Nå skryter han av blant annet «Pionér»-aktuelle Aksel Hennie. Foto: Stella Pictures
SER UTENFOR HOLLYWOOD: Guillermo Del Toro ser gjerne etter skuespillere utenfor Hollywood. Nå skryter han av blant annet «Pionér»-aktuelle Aksel Hennie. Foto: Stella PicturesVis mer

Del Toro, som ble Oscar-nominert for «Pans labyrint» i 2007, har åpenbart fått smaken på skandinaviske skuespillere. Nylig jobbet han med Nikolaj Coster-Waldau på gyseren «Mama».

- Jeg anser ham som en stjerne, forteller Del Toro til NTB i London.

- Jeg elsket ham i de danske filmene hans, som for eksempel «Hodejegerne».

- De norske, mener du?

- Å, så han laget den i Norge? Vel, det er en flott film. Den andre fyren er fantastisk.

- Aksel Hennie?

- Ja, han er virkelig fantastisk.

Fremadstormende Del Toro liker å titte utenfor Hollywood-A-laget når han pusler sammen ensemblene sine. I sommerens «Pacific Rim» har han mobilisert fremadstormende krefter som Idris Elba, Charlie Hunnam, Burn Gorman og Rinko Kikuchi.

- Det handler om å finne folk som er riktig for rollen, forklarer han.

- Tanken er å unngå at de «havner i veien» for skikkelsene sine. Her castet jeg alle jeg likte - samtlige var førstevalg, hevder røslige Del Toro.

«Pacific Rim» er en tredimensjonal sci-fi-røver om onde, dinosauraktige skapninger som flyter opp fra havets dyp og truer verden med utslettelse. Eneste forsvar er en minihær av gigantiske robotsoldater som styres ved hjelp av telepati.

FÅR SKRYT: Aksel Hennie får skryt av Del Toro. Foto: Stella Pictures
FÅR SKRYT: Aksel Hennie får skryt av Del Toro. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Historien følger ti personer som representerer forskjellige sider av menneskeheten. Én er supersmart, én er en stor leder, én en stor kriger, og så videre, sier Del Toro.

- Ingen av dem er i stand til å ordne opp på egen hånd. Det er bare ved å slutte seg til hverandre de får utrettet noe. Ingen av dem er typiske vinnere, heller. Alle lever litt på siden av samfunnet.

Frigjort forfatter Den mexicanske regissøren og produsenten har også flere bøker på samvittigheten. Den siden av karrieren kaller Del Toro en «frigjørende» avveksling.

- Når jeg skriver et filmmanus, må alt være i nåtid, og alt mulig å demonstrere med kamera og lydspor. Dessuten må alt bygges opp mot et klimaks og ha en bestemt struktur, sukker han.

- I en roman, derimot, kan du runde av med noe så enkelt som at noen låser seg inn i huset sitt. Og det fine er at du jobber alene, uten at folk kikker over skuldra di.

- Ryktene vil ha det til at du selv kikket Harald Zwart over skuldra på «City of Bones»-settet i fjor høst?

- Ja, vi utvekslet noen ideer og snakket om hvordan det var å spille inn i Toronto, bekrefter Del Toro.

- Men jeg skal ikke skryte på meg noe dypt kjennskap til filmen hans. Alt jeg vet, er at døtrene mine gleder seg til å se den. Han har et flott utgangspunkt for en saga, så forhåpentlig finner den sitt publikum.

(NTB)