Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Han er ferdig»

For de hundretusener som var på beina i Beograd i går kveld og natt, er Slobodan Milosevic (59) allerede borte. «Han er ferdig» («Gotov je») lød slagordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEOGRAD (Dagbladet): - Frykten er borte. Det preger oss i kveld. Vi vet ikke hva Milosevic vil finne på, men vi er ikke redde for hans spesialpoliti lenger. Vi akter å fortsette, å komme igjen kveld etter kveld, inntil han er borte, sier Simeon Pobulic (70) til Dagbladet.

Han er internasjonal leder i det serbiske sosialdemokratiske partiet - ett av 18 partier som utgjør opposisjonsalliansen DOS bak den seirende presidentkandidaten Vojislav Kostunica.

Uten redsel for politikøller og tåregass er den tidligere yrkesdiplomaten nå med i fortroppen for en bevegelse som nesten ingen jeg snakket med tror er til å stoppe lenger.

I NATT var det ikke en politimann å se på en kilometers omkrets rundt den tettpakkede Republikkplassen og gatene som stråler ut i alle retninger.

Én time før demonstrasjonen startet klokka 21, var hele sentrum av den jugoslaviske hovedstaden et myldrende kaos der det bare var mulig å ta seg fram til fots. I alle de større serbiske byene møtte titusener fram for å feire seieren og protestere mot regimets forsøk på å tvinge fram omvalg.

Det ble ingenting av den voldelige konfrontasjonen som mange fryktet da regimet om ettermiddagen kjørte fram busser med spesialpoliti og forbød opposisjonen å samle seg foran det føderale parlamentet.

Kveldens og nattas massemønstring ble en fredens fest. Der demonstrasjonene for fire år siden artet seg om et humørfylt teater, er dagens markeringer alvorlige, verdige.

- Nå skriver vi siste kapittel. Jeg føler meg sikker på at det bare er snakk om dager før Milosevic blir tvunget til å gå av, sier menneskerettighetsaktivisten Duska Anastasejevitsj (34). I nærheten fotograferer deltakere hverandre for å ha et minne om denne historiske begivenheten.

- Milosevics første store feil var at han skrev ut nyvalg før tida i den tro at opposisjonen lå med brukket rygg. Hans neste og mest katastrofale feil er at han innbiller seg at vi går med på et nytt valg etter at vi har vunnet, fortsetter hun.

Simeon Pobulic mener Slobodan Milosevic og hans nærmeste krets nå vurderer febrilsk hvor langt det er mulig å gå for å stanse opposisjonen.

- MILOSEVIC HAR SATSET på å vinne tid. Men han har forregnet seg. Han har full lojalitet i sitt spesialpoliti, men disse styrkene teller neppe mer enn 3000 mann. Han kan ikke stole på det vanlige politiet og enda mindre på hæren, sier Pobulic.

- De vanlige politifolkene er våre naboer. Mange av dem, selv på høyere nivå, har tatt kontakt med opposisjonen og forsikret at de ikke vil la seg bruke mot befolkningen.

Etter det Dagbladet får opplyst, har mange politifolk også organisert seg i hemmelige, uavhengige fagforeninger.

HÆRENS LEDERE har holdt en lav profil de siste dagene. Opposisjonslederne er sikre på at soldatene og mange av offiserene ikke vil lystre en ordre om å bli satt inn mot sin egen befolkning.

Meldingene blir stadig flere om folk i Milosevics Serbiske Sosialistparti (SPS) som enten har sagt takk for seg eller forbereder seg på å desertere.

Milosevics forgjenger som jugoslavisk president Zoran Lilic har trukket seg fra politikken. I går gikk Milan Beko, føderal finansminister og direktør for de enorme Zastavaverkene i Kragujevac. Landets turistminister Slobodan Cerovic har sagt at valgnederlaget må respekteres. På lokalplanet har mange SPS-medlemmer tatt kontakt med opposisjonen.

At Dagbladet slapp inn igjen til Beograd og i går fikk tilbake de nødvendige akkrediteringer etter utvisningen lørdag, kan også være et uttrykk for at haukene er på vikende front.

DEN HARDE KJERNEN består nå av Slobodan Milosevic, SPSs generalsekretær Gorica Gajevic, hans lojale krigsforbrytertiltalte medarbeider Nikola Sainovic og alliansepartnerne i JUL (Jugoslavias forente venstreparti) med Mirjana Markovic og Ljubisa Ristic i spissen.

Revolusjonen utvikler seg fra time til time. En enkelt handling fra regimet fikk stemningen til å eksplodere. Det var annonseringen fra den sentrale valgkommisjonen tirsdag kveld om at Vojislav Kostunica hadde fått 48 prosent og Milosevic 40 prosent. Dermed ble det bestemt at det skal holdes en ny valgomgang 8. oktober.

Annonseringen kom etter at valgkommisjonen hadde tiet i 48 timer.

Utspillet ble kontant avvist av Kostunica og Zoran Djindjic, som leder Det demokratiske parti (DS), som er det største i DOS-alliansen.

OPPOSISJONENS EGNE TALL viser at Kostunica fikk rundt 54 prosent, nesten 20 prosent mer enn Milosevic. Tallene baserer seg på underskrevne opptellingsprotokoller og omfatter 97 prosent av de avlagte stemmene,

- Å godta en andre valgrunde ville være en forbrytelse mot flertallet av befolkningen som har stemt på Kostunica. En slik hestehandel med regimet kommer ikke på tale, sier Simeon Pobulic.

Regimets utspill tok sikte på å splitte opposisjonen.

- Denne manøvren skal ikke lykkes, sier Pobulic.

Han forsikrer at budskapet om opposisjonens seier og at det nå står om alt eller ingenting, har nådd fram til serbere over hele landet, i den minste landsby.

Dette er det utrolige i et land uten frie, uavhengige medier.

- Vi bruker munn-til-munn-tradisjonen, og gjerne i sin moderne utgave via mobiltelefonen, sier han.

For han tror ikke et øyeblikk på at Milosevic ville respektere et nederlag i en andre valgomgang. Med en deltakelse som ifølge den sentrale valgkommisjonen lå på under 65 prosent, kan det være masse muligheter til å plusse på hundretusener falske stemmesedler i en andre runde.

OPPOSISJONEN FRYKTER at en andre valgrunde ikke ville bli noe av, at sammenstøt mellom politi og demonstranter kunne bli brukt til å erklære unntakstilstand.

Dramaet som nå utspilles er også en vanskelig balansegang for opposisjonen. En gnist kan fortsatt utløse en blodig eksplosjon.

Men Simeon Pobulic og de andre på Republikkplassen er sikre i sin sak:

- Vi har ham nå. Millioner av serbere har sett at han ikke kan føre oss ut av ulykken, men bare skaper nye katastrofer. De har sett korrupsjonen rundt familien hans. Folk har ganske enkelt fått nok.