MEST POPULÆR: Kristian Valens låt «You and I» er den av MGP-låtene som har flest avspillinger på strømmetjenesten Spotify. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
MEST POPULÆR: Kristian Valens låt «You and I» er den av MGP-låtene som har flest avspillinger på strømmetjenesten Spotify. Foto: Jørn H Moen / DagbladetVis mer

Melodi Grand Prix:

Han er folkets MGP-favoritt: - Skremmende

Kristian Valen var redd folk ikke ville like låta. At han nå er den mest strømmede MGP-artisten, opplever han som uvirkelig.

(Dagbladet): Før morgendagens norske finale i Melodi Grand Prix, ser det ut til at Kristian Valen ligger godt an til å ta seieren. I alle fall om vi skal tro tall fra strømmetjenesten Spotify, som viser at låta hans «You and I» er den av de ti MGP-låtene som er strømmet mest.

Bak ham ligger Rune Rudberg Band med «Run Run Away», før In Fusion med «Nothing Ever Knocked us Over».

I en e-post til Dagbladet skriver Kristian Valen at han synes det er helt uvirkelig å være den mest strømmede MGP-artisten.

- Veldig personlig

- Samtidig er det skremmende, siden det aldri var meningen at låta skulle spilles for andre. Den er så personlig, og jeg var og er redd for at folk ikke vil like den, skriver Valen, og begrunner det både med at det er en personlig låt, og at den ikke er en «gladpop/syng med og digg etter en gjennomlytting»-sang, som MGP tradisjonelt sett er kjent for.

Valen har tidligere fortalt at låta handler om da kjæresten hans for et år siden skadet seg stygt på en gjenstand i parets hjem, og ble hentet av ambulanse.

- Hva tror du om vinnersjansene dine?

- Det har jeg ikke tenkt på. Jeg ble ikke med i Melodi Grand Prix for å vinne, men for å personlig vinne over min frykt for å dele noe så privat som denne sangen. Det i seg selv er den største seieren for meg, så selvfølgelig er målet å gi alt til publikum i håp om å bidra til et best mulig show, sier han.

Han legger til at dette er noe han aldri hadde trodd han skulle si ja til, men at han nå er veldig glad for at han gjorde det.

RUN RUN AWAY: Rune Rudberg Band er nummer to på lista over de mest avspilte MGP-låtene på Spotify. Foto: NRK
RUN RUN AWAY: Rune Rudberg Band er nummer to på lista over de mest avspilte MGP-låtene på Spotify. Foto: NRK Vis mer

- Gøy for en gammel mann

Tallene får også Rune Rudberg, som ligger på andreplass, til å juble.

- Det er gøy for en gammel mann å bli strømmet, og ikke bare selge plater, sier han.

Han mener det er vanskelig å si om strømmingen gir en indikasjon på finaleresultatet på lørdag, men synes det er gledelig at folk ser ut til å like låta.

- Nå er jeg bemerkelsesverdig rolig før finalen. Vi koser oss og gleder oss, men jeg tror konkurranseinstinktet kommer fram når avstemningene begynner, sier Rudberg, og legger til at stemningen blant artistene er god.

Best likt blant unge

Blant lyttere under 18 år, er det Joakim With Steen, med artistnavnet JOWST, som er best likt. Med låta «Grab The Moment» havner han også på fjerdeplass på lista over de mest strømmede MGP-låtene.

Ifølge Spotify er 56 prosent av lytterne menn, og de fleste lytterne er i aldersgruppen 26-45 år.

Artisten som går seirende ut av MGP-finalen i Oslo Spektrum, vil representere Norge i Eurovisjon-finalen i Kiev i Ukraina i mai.

Dagbladets anmelder trakk også fram Kristian Valens «You and I» som en favoritt og trillet en femmer på terningen. Det samme fikk Jenny Augustas låt «I go where you go».

- Ikke en pekepinn

Anders Tangen, som skriver for ESC Norge, Norges største nyhetsside for Melodi Grand Prix, er ikke overrasket over at Kristian Valen, Rune Rudberg og In Fusion er mest strømmet.

- Dette er kjente navn, som har en større fanskare i bunn, mens de andre artistene må etablere seg i folks bevissthet, sier Tangen.

Han tror ikke strømmetallene kan brukes som noen pekepinn på hvem som vinner finalen. Tidligere har det vært stor forskjell på hvilke låter som har vært mest strømmet, og hvilke låter som har stukket av med seieren.

I fjor hadde Freddy Kalas tre millioner avspillinger av «Feel Da Rush» før den norske finalen. Det utgjorde hele 90 prosent av alle avspillingene for fjorårets MGP-låter, men det var Agnete Johnsen som vant med låta «Icebreaker».

- Nysgjerrige på Valen

- Jeg tror mange er nysgjerrige på hva Kristian Valen kommer med i et program som Melodi Grand Prix. Mange synes det er litt gøy at han er med. I tillegg er det ei låt som mange nordmenn liker. Det er en vakker, ektefølt ballade, sier Tangen.

At Amina Sewalis låt «Mesterverk» har færrest avspillinger overrasker ham heller ikke.

- Hun har en veldig spesiall låt. Jeg liker den veldig godt, men den er litt original i formen, så jeg kan skjønne at den ikke er strømmet like mye som de andre. Men det er et ugjevnt felt i år, sier han.

Han legger til at om man ser på meningsmålinger både nasjonalt og internasjonalt, er det Elin & The Woods med låta «First Step In Faith» / «Oadjebasvuhtii» som er den mest populære. Kristian Valen ligger på andreplass, og Ammunition med «Wrecking Crew» på tredjeplass.

- Det er et inntrykk både av hva fansen sier i forskjellige meningsmålinger og på oddsen, sier Tangen.

SYNGER PÅ NORSK: Amina Sewalis låt «Mesterverk» har færrest strømminger på Spotify før lørdagens finale. Hun er den eneste av artistene som synger på norsk. Foto: NRK
SYNGER PÅ NORSK: Amina Sewalis låt «Mesterverk» har færrest strømminger på Spotify før lørdagens finale. Hun er den eneste av artistene som synger på norsk. Foto: NRK Vis mer