Han er første norske på Whitney-biennalen

Gardar Eide Einarsson (31).

(Dagbladet.no): Gardar Eide Einarsson (31) er som første norske kunster noen sinne valgt ut til Whitney-biennalen i New York. Han er en av 81 kunstnere som stilles ut i Whitney-museet på fasjonable Upper East Side fra og med mars.

- Dette betyr at man blir tatt på alvor som en del av kunstscenen i New York og at man ikke bare er en av mange utenlandske kunstnere i New York som aldri får institusjonelt nedslag, sier Einarsson, som skal vise en fotoserie og en skuplptur, ifølge Dagens Næringsliv.

Lista domineres for øvrig av amerikanske kunstnere, men også svenske Fia Backström vil representere Norden i New York.

Einarsson bor i New York, og er en av Norges mest omtalte og utstilte norske samtidskunstnerne. Nylig solgte auksjonshuset Blomqvist et av hans verk, til halvparten av prisantydningen. At Blomqvist deretter utviste skuffelse, fikk Einarssons gallerist til å kritisere kunsthandelen.

- Naivt å forvente profitt på samtidskunst, sa galleristen Eivind Furnesvik til Dagbladet.no.

TAS PÅ ALVOR:
 Gardar Eide Einarsson blir til våren første norske kunstner som stilles ut på Whitney-biennalen. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
TAS PÅ ALVOR: Gardar Eide Einarsson blir til våren første norske kunstner som stilles ut på Whitney-biennalen. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer