VANT, MEN «LIGGER NEDE»: Tidligere IMF-leder Dominique Strauss-Kahn på vei ut av rettsalen, hvor han akkurat hadde vunnet en forbeholden seier mot sin tidligere elskerinne, Marcela Iacub. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
VANT, MEN «LIGGER NEDE»: Tidligere IMF-leder Dominique Strauss-Kahn på vei ut av rettsalen, hvor han akkurat hadde vunnet en forbeholden seier mot sin tidligere elskerinne, Marcela Iacub. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB ScanpixVis mer

«Han er halvt mann, halvt gris»

Fransk rett vil ikke forby boka til Strauss-Kahns tidligere elskerinne.

(Dagbladet:) Den tidligere IMF-sjefen og franske presidentkandidaten Dominique Strauss-Kahn og advokaten Marcela Iacub hadde en gang et syv måneder langt forhold.

Nå, etter sexskandalen som rammet ham for to år siden, har hun skrevet boka «Skjønnheten og udyret», eller «Vakker og dum» («Belle et Bête»), som opprinnelig skulle blitt publisert i går.

Strauss-Kahn er ikke navngitt i boka, men Iacub har sagt til aktualitetsmagasinet Le Nouvel Observateur at det er ham det dreier seg om.

Dom i går I går kom dommen i injuriesaken Strauss-Kahn har rettet mot sin tidligere elsker.

Retten har valgt å ikke forby boka, men hevder likevel at «den kunstneriske friheten ikke kan veie tyngre enn retten til et privatliv» i denne saken.

Erstatningskrav Dermed må utgiveren legge ved et kort som gjengir Strauss-Kahns innsigelser mot boka i hvert eksemplar. Det vil forsinke utgivelsen. I tillegg er Iacub ilagt omlag 400 000 kroner i erstatning.

Le Nouvel Observateur, som trykket intervjuet med Iacub og et utdrag fra boka, er ilagt 200 000 kroner i erstatning, og må vie halve forsiden i neste nummer til en unnskyldning.

- Dette er åpenbart et framragende avgjørelse for Dominique Strauss-Kahn, og ikke minst for respekt for privatlivet, og for visse fundamentale prinsipper i vårt demokrati. Vi kan ikke fortsette å gå lenger og lenger i å produsere søppel under påskudd av å kalle det litteratur eller journalistikk, har Richard Malka, forsvareren sagt til I Télé.

Høy temperatur Temperaturen har vært høy i den pikante saken, med uttalelser fra DSK om at dette er «som å skyte en mann som allerede ligger nede», og at boka har ødelagt hans privatliv, familien og barna hans.

- Hvordan kunne dere synke så lavt? Dere har legitimert manøvrene til en pervers og uærlig kvinne drevet av sin fascinasjon for det sensasjonelle og pengenes tiltrekningskraft, skrev DSKs kone Anne Sinclair i et åpent intervju til Le Nouvel Observateur.

Marcela Iacub sier på sin side i intervjuet med Le Nouvel Observateur at en samtale fra Anne Sinclair var «oppklarte mange ting om DSKs psykologi».
- Hun var veldig snill, men jeg skjønte på det punktet at hun var overbevist om at hun og mannen - for jeg minner deg om at de fortsatt er gift - er del av en regjerende klasse i verden. Hun sa noe som jeg gjengir i boka: «Det er ikke noe galt i å få en sugejobb fra vaskedamen.»

Andre rettsaker Strauss-Kahn er også under etterforskning for å sin rolle i et sexnettverk i Nord-Frankrike, som blant annet inneholder en gruppe prostituerte, men har gjennomgående nektet enhver skyld, ifølge The Guardian.

Dette er ikke første gang en bokinjurier mot en fransk politiker har vært oppe i retten.

I 1996 forbød fransk rett en bok skrevet av Francois Mitterands doktor Claude Gubler to dager etter den sosialistiske presidentens død, hvor han påstod at presidenten hadde løyet om kreftdiagnosen siden 1981, ifølge Al Jazeera.

Denne kjennelsen ble opphevet av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i 2005.

«SKJØNNHETEN OG UDYRET»: Den omstridte boka har en gris på forsiden. Marcela Iacub har bekreftet at det dreier seg om Dominique Strauss-Kahn. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
«SKJØNNHETEN OG UDYRET»: Den omstridte boka har en gris på forsiden. Marcela Iacub har bekreftet at det dreier seg om Dominique Strauss-Kahn. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer